csak a nagy számokról szólhat a befektetés?

2018-04-21

Saját megfigyelésem, hogyha egy beszélgetés során szóba kerülnek a befektetések, egyből megkomolyodik mindenki. Ennek a szónak súlya van. Teljesen más reakciókat vált ki, mintha megtakarításokról beszélnénk vagy arról, hogy ki mennyit tesz félre és milyen célra.

Egy ilyen komoly témához, komoly számok is társulnak az emberek fejében. Ez az önkénytelen reakció eléggé félre tudja vinni a gondolkodást. „Mit tennél, ha most azonnal be kellene fektetned 5 millió forintot?” – ez a kérdés többé kevésbé összefoglalja, hogy milyen irányba folyik tovább a szó ezt követően.

fefge3fguz3rf

Élőben ilyenkor egyből a portfólióépítés fontosságát hangsúlyozom. Azoknak, akik régebb óta olvassák a Trendmonitort, ez nem lehet meglepetés. Házon belül ezt tartjuk a személyes pénzügyek alfájának és ómegájának. A koncepció – a diverzifikáció fontosságának – bemutatása el is viszi az időt, ezért az alábbiakra már sokkal ritkábban jut lehetőség:

  • Érdemes fejben elszakadni a nagy számoktól. A befektetések nem a szám végi nullákkal kezdődnek, hanem megvalósítandó tervekkel és az elhatározással, hogy akár hosszabb távra is szeretnénk félretenni ezek megvalósításához. A portfólióépítés gondolata független az összeg nagyságától. Az első, hosszabb távra félretett százezer forint esetében ugyanúgy megállja a helyét, mint 5 milliónál, vagy ennek többszörösénél. Az elérhető megoldások köre azért változik. Az elején bőven elég egy vegyes befektetési alap, ami gondoskodik róla, hogy a pénzünk kint legyen a piacon, megosztva részvények és kötvények között. Ahogy nő a befektetett összeg, nagyobb tér nyílik a szofisztikáltabb megoldásokra: jöhetnek a részvény és kötvényalapok, egyedi értékpapírok, egy ponton túl pedig akár a különböző reáleszközök is (az ingatlanoktól a műtárgyakig).
  • A cikk elején feltett kérdés egy másik csapdát is tartalmaz a befektetésekkel kapcsolatos gondolkodásról. Mit tegyünk most azonnal? Ne hajszoljuk a tökéletes időzítés lehetőségének illúzióját. Lehet, hogy gondolatban égeti zsebünket a befektetendő összeg, de jobban járunk, ha már a kezdet kezdetén több részletben vágunk bele.

És hogyan fest ez az egész a gyakorlatban? A fentiek szellemében űzött, rendszeres, kisebb összegekre bontott befektetéseknek számszerűsíthető előnyei is vannak, amikre hamarosan egy külön cikkben térek majd ki.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről