csak óvatosan!

2016-05-05

httpsflic.krp6JUJpDMinek köszönhető, hogy áprilisban a piac erősödni tudott? Számíthatunk-e újabb trendfordulóra a nemzetközi piacokon? Magyarországon mik voltak a legfontosabb hírek áprilisban? Összefoglaló április legfontosabb eseményeiről, és kitekintés, hogy mi vár még ránk.

A kevesebb befektetői aggodalom jót tett a tőkepiacoknak az elmúlt egy hónapban. A fejlett részvénypiaci index az év eleji hullámvasút után április végére ledolgozta idei veszteségeit. A volatilis időszakban rengeteg befektető kiszállt a közelgő recessziót vizionálva, így a kínai lassulással, az olajpiaccal és a globális konjunktúrával kapcsolatos kockázatok enyhülésével a túladott piacok emelkedő pályára álltak.

Az aktuális helyzetben némi óvatosság indokolt, mivel a vállalati profitok lefelé tartanak, ami nem túlságosan jó ómen. Különösen akkor, amikor az árazási szintek (17-es amerikai P/E) újra csúcson vannak, azaz a befektetők inkább trendfordulóra számítanak az eredményességben, másképpen nehezen indokolható a jelenlegi szint.

Még jó pár hónap hátra van az évből, ami alatt meg fogjuk tudni, hogy a britek racionálisan, vagy érzelmi alapon döntenek majd a júniusi EU-kilépésről szóló népszavazáson. Ezentúl jönnek újabb görög tárgyalások és lesz ősszel amerikai elnökválasztás, ahol akár borulhat is a papírforma. A feltörekvő országok és a nyersanyagpiacok a dollár gyengülésének is köszönhetően lélegzetvételnyi időhöz jutottak, de a problémáik még egyáltalán nem megoldottak.

Itthon a legfontosabb változás, hogy a jegybank tőle szokatlan módon hűteni próbálja a túlzott kamatvágási várakozásokat, a kormány pedig lazítani készül a költségvetési szigoron. A forintot az első fordulat erősíti, a második viszont gyengíti, így látványos elmozdulás a 310-es szinttől nem várható szerintem.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről