cseh árfolyamküszöb: élt 3,5 évet

2017-04-06

Csütörtök délben a cseh jegybank eltörölte a cseh koronára bevezetett árfolyamküszöböt. Nézzünk egy gyors értékelést!

A 2013 novemberében bevezetett árfolyamküszöb, ami mentén a jegybank nem engedte a 27-es szint alá erősödni a cseh koronát az euróval szemben, már egy ideje megérett a „pusztulásra”. Eredeti célját, miszerint a gyenge korona segít a defláció elleni küzdelemben és a gazdaság talpraállításában, sikeresen betöltötte: az infláció Csehországban az elmúlt hónapokban meghaladta a jegybank 2%-os célját és a GDP is stabilan növekszik. A piac így már régóta spekulált az árfolyam elengedésére és a cseh nemzeti bank is többször utalt erre. Ez következett be ma délben.

Azoknak, akik követik a devizapiacokat, még friss élmény lehet a svájciak hasonló lépése 2015 januárjából, amikor a svájci koronára, az 1,20-as szintnél, hasonló célból bevezetett árfolyamküszöböt törölte el hirtelen a jegybank. Ez akkor óriási hullámokat vert a globális pénzpiacokon, így automatikusan adódik az összehasonlítás a mostani cseh lépéssel. Nézzük meg a két deviza napon belüli mozgását!

(forrás: Bloomberg)
(forrás: Bloomberg)

A frankkal összehasonlítva gyakorlatilag láthatatlan a cseh korona kilengése, a piac mintha alig akarna tudomást venni az árfolyam elengedéséről.

A különbség ugyanakkor könnyen magyarázható. Egyrészt a cseh jegybank nem várt sokat a lépéssel és előre felkészítette a piacokat, amelyek így arányaiban csak kisebb spekulatív pozíciókat építettek ki az árfolyam erősödésére. Persze a cseh jegybankot az is segíti, hogy a menekülő-devizának tekintett svájci frankkal szemben a korona kevésbé vonzó spekulációs célpont.

 

mi történt a régiós devizákkal?

Ahogy azt mi is vártuk, érdemben sem a forint, sem a lengyel zlotyi nem reagált a cseh korona erősödésére, hiszen a korona eddig egy mesterségesen fenntartott szinten volt, míg régiós társaik szabadon lereagálhatták a makrogazdasági fejleményeket. A korona lógott ki eddig a sorból és nem fordítva.

Mi a forint esetében egyébként is inkább a gyengülést látjuk a valószínűbbnek. De ez már egy másik történet…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről