csökkentett a Fed, lehet kockáztatni!

2019-11-04

Pár hét alatt nagyot fordult a világ és minden probléma megoldódni látszik.

Kedvező makrogazdasági hírek hiányában a kockázatok enyhülése, illetve a jegybanki támogatás újbóli felerősödése is elég volt ahhoz, hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalat teljesítményét tükröző S&P 500 index október végére új történelmi csúcsra törjön:

forrás: Bloomberg

Az elmúlt hetekben a kereskedelmi háború, a Brexit és a geopolitikai kockázatok terén is enyhültek a kockázatok, a gyorsjelentési szezon inkább pozitív meglepetéseket hozott, a harmadik negyedéves amerikai GDP (+1,9%) jobb lett a vártnál, a Fed pedig 3 kamatvágással és mérlegfőösszegének újbóli bővítésével kedveskedett a befektetőknek:

forrás: Bloomberg

Hogyan tovább?

A kockázatok enyhülésével és a kamatvágásokon túl a további részvénypiaci emelkedés melletti érvek gyengültek, de az alacsony/negatív kamatkörnyezetben az alternatíva hiánya, az alul-pozícionáltság és a részvény-visszavásárlások továbbra is a kockázat és a részvények irányába terelheti a befektetőket.

Ha azonban a makroadatokban nem következik be előbb-utóbb valamilyen visszapattanás, akkor megint csak új impulzusra lehet szükség a részvényárfolyamok további emelkedéséhez. Ez érkezhet akár a költségvetési élénkítés, akár további jegybanki programok formájában.

És ebben lehet segítségünkre Donald Trump is, akinek továbbra is fontos tényező a tőkepiacok teljesítménye a 2020 novemberében esedékes amerikai elnökválasztás miatt. Trumpnak változatlanul érdekében áll a részvényárfolyamok felpumpálása, mivel az alapvetően meghatározza a háztartások vagyoni helyzetét – ha sokat érnek a részvényeim, akkor vagyonosabbnak érzem magam, és bátrabban is fogyasztok, a fogyasztás pedig változatlanul kulcsfontosságú, az USA GDP-jének kétharmadát adó tényező. Éppen ezért én arra számítok, hogy Trump előbb-utóbb újra előhúz valamit a kalapból, hogy új lendületet adjon a részvényeknek. Az emelkedő részvényárak pedig az USA GDP-jét is húzhatják az emelkedő fogyasztás miatt, a reflexivitás tehát itt jól működhet, hogy a kedvező tőkepiaci hangulat a gazdaság állapotát is javíthatja.

Trump elnöksége alatt egyébként már közel 50%-ot lehetett keresni amerikai részvényekkel.


[poll id=”42″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről