déjá vu

2016-11-09

Idén júniusban a brit népszavazás eredménye egyszer már sokkolta a világot. Ma az amerikai elnökválasztás alakult hasonlóan.

Trump győzelme óriási meglepetés. A legtöbb elemzőház, közvélemény-kutató, újságíró, befektető (köztük én is) Clinton győzelmére számított. Az is érdekes téma, hogy a világban egyre népszerűbbek a radikális nézeteket valló politikusok, de ehelyett arra koncentrálnék, hogy milyen hatással lehet a mai eredmény a megtakarításainkra.

A pozitívumokkal kezdem. Trump kampányában kiemelt szerepe volt a költségvetési lazításnak. Ha az amerikai kormány kinyitja a pénztárcáját, az további lendületet adhat az amerikai gazdaságnak. Ráadásul a Kongresszusban is a republikánusok kerültek többségbe, így Trump-nak reális esélye van rá, hogy megvalósítsa a tervezett gazdasági élénkítéseket, tehát a világ legnagyobb gazdasága továbbra is stabilan növekedhet.

Trump győzelmének legnagyobb árnyoldala a bizonytalanság. Bizonytalan, hogy mit és milyen mértékben szeretne megvalósítani a radikális tervei közül. Szerintem a legnagyobb kockázatot a protekcionista gazdasági intézkedések jelentik, úgymint a szabad verseny korlátozása, új védővámok bevezetése. Ez elsősorban az USA-val aktív kereskedelmi kapcsolatban álló feltörekvő piaci országokat érintheti negatívan. A gazdaságpolitika mellett a geopolitikában is fordulat állhat be, ami további kockázatokat hordoz magában.

mit tegyünk a megtakarításainkkal?

Én a gazdasági fundamentumokra koncentrálok, amik az elmúlt időszakban többnyire pozitívan alakultak az egész világban. Emellett az amerikai részvények is jó jelentési szezont tudhatnak maguk mögött, ami támaszt adhat a részvénypiacnak. Ezért összességében kitartok a diverzifikált portfóliómon mellett, annyi változtatással, hogy a kockázatos eszközökön belül a fejlett országok részvényeit részesítem előnyben a feltörekvőkkel szemben.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről