drágaságom!

2017-05-16

Most megtudhatod drágák-e a részvénypiacok –

Az utóbbi hetekben sok ügyfelünkkel találkoztam és a beszélgetések során visszatérő téma volt, hogy az elmúlt félév részvény ralija után merre mennek tovább a részvénypiacok. Többségben voltak, akik csökkenésre számítanak, legfőbb érvük pedig az volt, hogy már nagyon drágák a részvények. Utánanéztem igazuk van-e.

A leggyakrabban használt módszer ennek eldöntésére, hogy megnézzük, a részvényárfolyamok hogyan viszonyulnak a vállalati profitokhoz, azaz kiszámoljuk az árfolyam/nyereség mutatót, közismertebb nevén a P/E rátát. A számításokhoz az amerikai S&P 500 indexet használtam. Az alábbi ábrán látható az eredmény:

Az előretekintő P/E ráta a jelenlegi árfolyam és a következő 12 hónapra vonatkozó profitvárakozások hányadosa. (forrás: Bloomberg)

Az ábra azt üzeni, hogy a részvénypiac jelenleg drága, mert a hosszú távú átlagnál többet kell fizetnünk a nyereségért cserébe. Ilyen egyszerű volna? Természetesen nem. Ha csak ez alapján döntenénk, akkor azt a hibát követnénk el, mint amikor az almát a körtével hasonlítjuk össze. A megtakarítóknak ugyanis nem elég a múltbeli mutatót vizsgálnunk, azt is figyelembe kell venniük, hogy ezekben az időszakokban hogyan alakultak a kockázatmentes hozamok.

Pár egyszerű számítással közelebb kerülhetünk az igazsághoz. Az elemzésem során a kockázatmentes hozamnak az amerikai 10 éves államkötvényt használtam fel. Az összehasonlíthatóság kedvéért pedig megfordítottam az előbb használt P/E rátát, és a vállalati nyereségeket osztottam el az árfolyamokkal, így megkapva a „nyereség hozamot” (E/P). A nyereség hozam és a kockázatmentes hozam különbsége pedig megmutatja, hogy a megtakarítók mekkora felárat várnak el a kockázatvállalásért cserébe.

(forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

Az ábrán jól látható, hogy az elmúlt években a részvényektől az átlagnál magasabb felárat vártak el és még mindig óvatosak a piaci szereplők. Tehát a jelenlegi P/E ráta hiába mutat magas értéket, ha hozzátesszük, hogy a kockázatmentes eszközök nagyon alacsony hozamokat biztosítanak, akkor arra jutunk, hogy a részvények nem drágák, sőt kicsit olcsóbbak annál, mint amit a múlt indukálna.

Az eredmény megerősített abban, hogy pozitívan vélekedjek a részvények kilátásairól. A gazdasági növekedés stabilizálódása és a még mindig rendkívül támogató jegybankok miatt a kockázatok mérsékeltebbek, mint az elmúlt években. A vállalatok pedig már el is kezdték szállítani a jobbnál jobb eredményeket. Amennyiben a vállalati profitok tovább bővülnek, a P/E ráta pedig nem változik akkor nincs más hátra, minthogy az árfolyam is emelkedjen.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről