dübörög a pénzügyi elnyomás

2016-03-11

Az Európai Központi Bank ezúttal pozitív meglepetést okozott a befektetőknek, mivel a várakozásokat meghaladó mértékben lazított tovább jegybanki politikáján. A piac azonban egyelőre nem fogadta kitörő örömmel a bejelentéseket, ami arra utal, hogy a befektetők egyre inkább kételkednek a jegybanki lazítás hatékonyságában.

 

Kibővített kötvényvásárlási program (havi 60-ról 80 milliárd euróra), csökkenő alapkamat (0%-ra), csökkenő hitelkamat (0,25%-ra) és csökkenő betéti kamat (-0,4%-ra). Az EKB-nak ezzel sem sikerült feljutni a leglazább jegybankok képzeletbeli dobogójára, amelynek első fokán továbbra is a Svájci Jegybank áll -0,75%-os alapkamattal, a második helyen a Dán Jegybank -0,65%-os, a harmadikon pedig a Svéd Jegybank -0,5%-os betéti kamattal.

A mínusz nulla egész négytized százalékos betéti kamat bevezetésével új fokozatba kapcsolt a klasszikus értelemben vett pénzügyi elnyomás. Mit is jelent ez? A pénzügyi elnyomás (financial repression) definíció szerint azt jelenti, hogy a hatóságok olyan intézkedéseket kényszerítenek a gazdasági szereplőkre, amelyeket maguktól nem tennének meg – a gyakorlatban ez a megtakarítók (hitelezők) pénzének fokozatos átcsoportosítását jelenti az adósok (hitelfelvevők) felé.

A pénzügyi elnyomás célja a fenntarthatatlan államadósságok leépítése az államcsőd és adósságleírások elkerülésével, ennek egyik legfőbb eszköze pedig a negatív reálkamat fenntartása. Ebben az esetben ugyanis nem hogy tömik a zsebünket, hanem éppen ellenkezőleg: a hatóságok kizsákmányolják a megtakarítókat, elinflálják a pénzünket, tehát magasabb az infláció, mint az elérhető hozam.

500eur

A pénzügyi elnyomás egyik újabb eszközeként nemrég a legnagyobb eurós címlet, az 500 eurós bankjegyek kivezetéséről döntöttek, amelynek explicit magyarázata a feketegazdaság visszaszorítása volt. Valójában azonban csak korlátozni kívánják a készpénz tartását, tehát azt, hogy a gazdaság szereplőinek (elsősorban a kereskedelmi bankoknak) ne érje meg a negatív betéti kamatok ellenére sem a készpénz tartása, mivel annak tárolási és szállítási költsége emelkedik a kisebb bankjegycímletek miatt.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről