K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

A nemzetközi részvénypiacokon jelentős visszaesést láthattunk az utóbbi napokban. Európában és az Egyesült Államokban is, a piacok körülbelül 6%-kal kerültek lejjebb, a feltörekvő piacokon pedig még látványosabb a csökkenés.

A kérdés most az, hogy ez már trendváltozás vagy csak egy átmeneti korrekció kezdete?

mi történt?

A csökkenés oka, amint azt már megszokhattuk, Donald Trump egy tweet-je. Mindenki azt gondolta, hogy Trump, és kínai társa, Xi, részvételével Oszakában tartott megbeszélést követően a két ország közötti kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások sínre kerültek. Az amerikai elnök szerint viszont túl kevés előrelépés történik, amit azzal akar felgyorsítani, hogy 10%-os vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura. Kína azonnal reagált a lépésre, úgy, hogy a jegybank gyengébben állapította meg a tegnapi és a mai napra érvényes jüan/dollár középárfolyamot, azaz engedte a további jüan gyengülést, és a piaci erők ezt kihasználva el is tolták a gyengébb irányba a jüant. Ezen túlmenően, Kína hétfőn leállította az amerikai agrártermékek importját.

Az Egyesült Államok ezt követően Kínát „árfolyam-manipulátornak" nevezte.

Úgy tűnik, hogy ez a fejlemény jelentette most az utolsó cseppet a piacok számára, és a pohár túlcsordult.

Jelenleg számos dolog rontja a bizalmat egyidejűleg:

  • a cégvezetők hangulata az elmúlt hónapokban globális szinten jelentős változáson ment keresztül. Nem csak az Egyesült Államok és Kína közötti elhúzódó konfliktus, hanem a „kemény Brexit" egyre növekvő valószínűsége is szerepet játszik a bizonytalanság növekedésében, illetve az Európa és az USA közötti kereskedelmi viták is zavaró tényezők.
  • a 2. negyedévben közzétett vállalati eredmények némileg jobbak lehetnek a vártnál, de nem igazán jók. Európában a profitok alacsonyabbak lesznek a harmadik negyedévben, és az USA-ban is alig mutatkozik profitnövekedés.
  • a központi bankok oldaláról várt remény eltűnni látszik. A múlt héten az amerikai központi bank bejelentette, hogy most ugyan csökkenti a kamatlábakat, de nem látja úgy, hogy az elkövetkezendő hónapokban is folytatnia kellene a lépést.
hogyan tovább?

A tőzsdék mindig is érzékenyek voltak a hangulatváltozásra, ezért néha kissé eufórikusak, néha túl pesszimisták. A korrekciókra azonban érdemes mindig figyelnünk, mert azok a "valóság ellenőrzésének" tekinthetőek. A valóságot illetően viszont nincs ok pánikra. A gazdasági növekedés valóban lelassult kissé, és az ipar sem túl erős. A szolgáltatási szektorban viszont a kilátások továbbra is megfelelőek, és a fogyasztás is kedvező.

Véleményünk szerint most csak egy korrekciót látunk, nem pedig trendfordulót. Feltételezzük, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi háború mindkét fél érdekében kissé lehűl és a kemény Brexit is elkerülhető lesz egy új halasztással vagy megállapodással az utolsó pillanatban.

mit tehetünk most?

  • továbbra is érdemes a hosszú távú portfólió-szemlélet alapján befektetni, mert egy gondosan összeállított portfólióban mindig vannak/lesznek olyan eszközeink, amelyek kedvezően tudnak reagálni a váratlan helyzetekre is, tompítva más eszközök visszaesését.
  • az ügyfeleink portfóliójában megtalálható K&H befektetési alapokat felkészült portfólió menedzsment csapatunk kezeli, folyamatosan értékelve az aktuális helyzetet, kilátásokat, és szükség szerint változtatásokat hajt végre az egyes alapok összetételében.
  • a gyorsan változó piacokon a beszállás időzítésére a legjobb megoldás a havi fix összegű rendszeres befektetés lehet, amely kiszűrheti a piacokról alkotott esetleges negatív véleményünket, félelmeinket.
előző cikk következő cikk