egy stabil pont a háborgó tengeren: gyógyszeripar

2016-09-13

pills-946406_960_720A jelenlegi, csúcsra húzott részvényáraknál nehéz jó befektetési lehetőséget találni. Van azonban egy szektor, ahol érdemes körülnézni. A gyógyszeripar ugyanis stabilan állja a sarat a mostani környezetben is.

 

Egy helyben toporgó, néha-néha beszakadó részvénypiacok? Ki mer ilyenkor részvényekbe fektetni? A befektetők többsége egyelőre kivár és a pénzét likvid eszközökben tartva a partvonalról figyeli az eseményeket.

Ilyen helyzetben érdemes egy kicsit mélyebbre ásni, és a szektorok között keresni a befektetési lehetőségeket. Így jutunk el a gyógyszeriparhoz, ahol a második negyedéves vállalati jelentések azt mutatják, hogy – sok más szektorral ellentétben – a gyógyszercégek továbbra is növelni tudják árbevételüket, és a profitabilitásuk is javul.

a gyógyszeripar előretekintő profitváltozásai 2013 óta (forrás: Bloomberg)
a gyógyszerszektor előretekintő profitváltozása 2013 óta (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

A szektort az is vonzóvá teszi, hogy az értékeltségben a korábban a többi iparággal szemben meglévő felár gyakorlatilag eltűnt, miközben a gyógyszercégektől hosszabb távon is stabil növekedés várható.

Persze vannak azért kockázatok: az amerikai elnökválasztás egyik központi témája lett ugyanis a magas gyógyszerárak, és bizonyos termékek esetében erősebb szabályozás, esetleg a hatósági árazás bevezetése is felmerült. Úgy gondolom azonban, hogy ez a gyógyszercégeknek elsősorban csak egy kisebb szegmensét, a valóban drága termékeket gyártó biotech cégeket érintheti. Másrészt bízhatunk abban, hogy jó szokásukhoz híven a politikusok mást mondanak választások előtt, és mást tesznek utána.

Ezért bár az amerikai elnökválasztásig még biztosan fókuszban marad a gyógyszerárak kérdése, de azt gondolom, hosszabb távon érvényesülni tud a szektorban meglévő növekedési potenciál. Ráadásul, ha a mostani kiszámíthatatlan környezetben félünk részvényt venni, akkor gondolkodhatunk különbözeti ügyletben is, ahol részvényeladással fedezzük a kitettséget, így csak a gyógyszeriparban meglévő potenciálra fókuszálunk.

Vannak még itt tehát lehetőségek, csak a felszín alá kell nézni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről