elbúcsúztunk a geopolitikai kockázatoktól?

2017-08-01

A politikai bizonytalanság egyik leggyakrabban említett címkénk volt az első negyedévben. Azóta a téma kevésbé hangsúlyos a gazdasági sajtó címlapjain, de vannak továbbra is olyan kockázatok, amik  álmatlan éjszakákat okozhatnak a befektetőknek.

Úgy tűnik, hogy politikai kockázatok csökkentek az öreg kontinensen, az elemzők pedig kiegyensúlyozott gazdasági növekedést jósolnak. De a populizmus erősödése körbegyűrűzik egész Európában (nyugatról most éppen keletre tart), és erre a migránsválság rátett még egy lapáttal, de fontos tudnunk, hogy ez a politikai trend elindult mielőtt az első menekültek megérkeztek volna. Hosszútávon ezek a mozgalmak – amiknek retorikájában fontos szerepet kapnak a különböző kereskedelmi korlátozások – még okozhatnak meglepetéseket az üzletemberek számára.

Az Egyesült Királyság is tartogathat még izgalmas eseményeket, ahogy azt bebizonyították az előrehozott választásokon is. Theresa May eredeti terve, miszerint megerősíti a konzervatív párt helyzetét az alsóházban, a választások következtében, meghiúsult és erőteljesen felhígult a kormány összetétele, a munkáspárt meglepetésszerű térnyerésének köszönhetően. Utóbbi okaként, többen is emlegetik a kampányidőszak alatt bekövetkezett tragikus terrortámadásokat is. Mivel a Toryk (konzervatív párt) a „hard brexitet” preferálják, viszont a munkáspártbéliek pedig a „soft brexitet” támogatják, valószínűleg csak egy részleges elszakadás fog bekövetkezni Európától.

A tengerentúlon jelenleg az adóreform alakulása áll az érdeklődés homlokterében, mivel az egészségügy átalakítása körüli hercehurca hatására fogytán van a bizalom azzal kapcsolatban, hogy Trump mit is képes elérni a Kongresszusban. Ez komoly kockázatot jelent, mert az adóreform pozitív hatásait már elég erősen beárazta a piac a választásokat követően. Donald Trump eközben alig fél év alatt minden idők legkevésbé kedvelt elnökévé vált.

További fejfájást okoz az amerikai-orosz helyzet. Az oroszok beavatkozása az amerikai választásokba állandó téma. Mivel a Trump-csapat és az oroszok baráti viszonya épp vizsgálat tárgya, az elnök aláírja az Oroszország, (Irán, és Észak – Korea) ellenni szankciókat, amiknek elsöprő támogatása volt mind a demokrata mind a republikánus pártban, derült ki péntek (2017.07.28.) este. Válaszul Putyin szeptember 1-től 755 amerikai diplomatát utasít ki országából. Az eseményeket úgy kommentálta „Már eleget vártunk a pozitív változásra, bíztunk benne, hogy változik a helyzet, de úgy tűnik, ha lesz változás, az nem mostanában lesz”.

Ha Európából a Selyemúton indulunk el, akkor sem találkozunk sokkal szívderítőbb hírekkel. A japán és spanyol hitelbuborék azon az eladósodottsági szinten pukkadt ki, ahol jelenleg Kína áll. A Societe Generale, francia befektetési bank egy IMF jelentés alapján kiszámolta, hogy a háztatások és a nem-pénzügyi vállalkozások együttes eladósodottsága a GDP-hez képest most 210% körül mozog, összehasonlításként az USA a jelzálog válság kezdetekor 170% körül járt.

A Nagyfal után Észak-Korea atombombájával találhatjuk magunkat szembe, Kim Jong Un rezsimje 6 ballisztikus rakéta kísérletet hajtott végre, ebből kettőt a Japán-tengeren. Legutóbbi (2017.07.28.) után a diktátor bejelentette, hogy „már ők is a nukleáris nagyhatalmak közé tartoznak”, bár ezt érdemes némi-nemű fenntartással kezelni. Minden esetre az USA és Dél-Korea katonai gyakorlatot tartottak az Észak-Koreai légtérben a történtek után. Xi Jinping kínai elnök, is aggodalmát fejtette ki, egy hétvégén megrendezett katonai felvonuláson, hogy már nem tartja a világot biztonságosnak, jelenlegi állásában.

Mit kell akkor most csinálni…? Ahogy a VIX index is mutatja, a befektetők egyelőre egyáltalán nem foglalkoznak a fent említett kockázatokkal, de az elmúlt időszak tőzsdei emelkedésének tükrében elmondhatjuk, hogy a piac bármikor elkezdheti beárazni ezeket a kockázatokat. De ezek az ideiglenes kockázatok, szerintünk csak átmeneti korrekciókat fognak okozni, mert a stabilan pozitív gazdasági fundamentumok nem adnak okot nagyobb aggodalomra. A piac esetleges korrigálása kedvező beszállási pontokat jelenthet a részvénypiaci szereplőknek.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről