elég tökös-e a Fed, hogy megfordítsa az ördögi kört?

2019-08-28

A piac teljesen biztosra veszi, hogy szeptemberben ismét kamatot vág a Fed, annak ellenére, hogy a júliusi csökkentés után hangsúlyozták, hogy csak egy kiigazításról van szó, nem egy új kamatcsökkentési ciklus kezdetéről.

Miért vár ismét kamatcsökkentést a piac? A válasz a kereskedelmi háború augusztusi eszkalálódása, és ennek negatív hatása a gazdaságra, amit Jerome Powell, a Fed elnöke is megemlített múlt héten Jackson Hole-ban. Tehát ahogy arról korábban írtunk, Trump kikényszerítheti az általa hőn áhított kamatvágásokat a Fed-től. 

Ebben a helyzetben az az érdekes, hogy pont a Fed tette lehetővé Trump számára, hogy ennyire keményen lépjen fel Kínával szemben. Ugyanis Trump köztudottan kiemelten figyeli az amerikai tőzsdeindexek teljesítményét és gyakran ezeket használja a gazdasági növekedés fokmérőjeként. Az amerikai tőzsde pedig azért teljesített jól idén, mert a Fed 180 fokos fordulatot vett ebben az évben, így el is érünk az alábbi körkörös hivatkozáshoz:

forrás: BofA Merril Lynch

A nagy kérdés, hogy a Fed döntéshozói bevállalják-e, hogy megtörik ezt az ördögi kört, és átmenetileg felhagynak a „megmentő” szereppel. Véleményem szerint ezt könnyen megtehetnék úgy, hogy elbújnak a lemaradó indikátorok mögé, úgymint jelenlegi munkaerőpiac és infláció. Ebben az esetben Trump-nak nem maradna más esélye, mint tető alá hozni egy megállapodást Kínával, már ha el akarja kerülni azt, hogy a jövő évi választások idején a zuhanó tőzsdéről és a recesszió közeli amerikai gazdaságról szóljanak a hírek.

Jelenleg ezt a forgatókönyvet egyáltalán nem árazza a piac, mert idénre még 2,5 (25 bázispontos) kamatcsökkentést  várnak a piaci szereplők. Pedig, ha az általam felvázolt eseménysorozat bekövetkezik, vagy csak elkezdi árazni a piac ennek lehetőségét, akkor gyorsan az eladók kerülhetnek többségbe az elmúlt hónapokban szárnyaló kötvénypiacon.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről