elindult a fekete április

2020-04-03

A szokásoknak megfelelően a hónap első péntekén bejelentették az előző havi amerikai munkaerőpiaci adatokat (Nonfarm Payrolls), melyek a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak számának alakulását számszerűsítik. A márciusi állományváltozást, az elmúlt hetekben érkezett más adatokhoz hasonlóan, alulbecsülték az elemzői várakozások: az előzetesen becsült 100 ezerrel szemben 701 ezer munkahely szűnt meg.

Forrás: investing.com

A foglalkoztatottsági adatok a legfontosabb gazdasági indikátorok közé tartoznak, mivel jól tükrözik a vizsgált gazdaság állapotát és aktivitásának szintjét. Az újonnan kapott adatok és az elmúlt két hétben benyújtott rekordméretű 10 milliós új munkanélküli segélykérelem jól illusztrálják a hirtelen gazdasági leállás következményeinek súlyosságát. A járvány miatt teljes ágazatok álltak le (gondoljunk többek közt a turizmusra és légiközlekedésre), ezzel milliók munkáját szüntetve meg.

Az amerikai kormányzati reakció a járványhelyzet gazdasági kezelésére gyors volt (ellentétben az egészségügyivel), és hamar jött a fiskális csomag, melyben többek közt a munkanélküli juttatások növelésével enyhítenék a helyzetet. Ez azonban csak az egyik oldala a munkaerőpiaci nehézségeknek, ahol az új felvételek a másik kritikus szempont. Válságok alatt a gyorsuló elbocsátások mellett a toborzások beesése tovább súlyosbítja a problémát. Ez azért is fontos, mivel a fellendülési szakasz gyorsaságát (melynek esedékességét jelen válság esetében egyelőre nem lehet megjósolni) jelentősen befolyásolja a felvételek dinamikája. Gondoljunk csak arra, hogy Amerikában a globális pénzügyi válság után 7 évbe telt, mire a krízis előtti szinteket újra elérte a felvételek száma.

Az elkövetkező időszakot előreláthatólag a hasonlóan negatív adatok fogják meghatározni: mind a visszamenőleges, mind az előretekintő adatokban romlást várok. A növekvő munkanélküliség, a fogyasztás visszaesése és a termelés mérséklődése a vállalatokat jövedelem-előrejelzéseik felülvizsgálatára fogja késztetni. Emiatt várhatóan továbbra is turbulens heteket várhatunk a részvénypiacokon.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,36  (14 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről