előrejelezni? lehetetlen!

2018-06-28

Lassan eltelik egy évtized az utolsó válság óta, és nem nagyon látszik a gazdasági ciklus vége. Akik már átéltek pár visszaesést az elmúlt évtizedekben, azok tudják, hogy ez elkerülhetetlen, és bármennyire is igyekeznek a jegybankok kivédeni a lufik fújódását, ők sem mindenhatók (ráadásul sokszor pont ők okozzák az eszközárak elszállását).

Befektetőként egy dolgot tehetünk: keressük a figyelmeztető jeleket a gazdaságban és a tőkepiacon. Ha több indikátor is túlfűtött gazdaságra és extrém optimista piacokra utal, akkor érdemes óvatosabbra hangolni portfóliónkat.

Kezdjük a kutatást a recessziós jelek figyelésével. Az USA-ban az NBER nevű intézet feladata a gazdasági ciklus követése, de nekik sincs fix definíciójuk, több mutató vizsgálata alapján mondják ki utólag a recesszió kezdetét és végét. Az általános vélemény szerint a foglalkoztatottságot, az ipari termelést, a kiskereskedelmi forgalmat és a lakosság jövedelmi helyzetét figyelik árgus szemekkel. Ezek a mutatók láthatóak az alább ábrán: minden történelmi csúcson van, de a lassulás jelei még nem láthatóak.

Chart
forrás: Bloomberg

A piaci mutatók közül a legkedveltebb a hozamgörbe meredekségének csökkenése. Amennyiben a hosszú és rövid dollár hozamok közötti különbség 0%-ra csökken, vagy átbillen negatív tartományba, akkor 12 hónapon belül jöhet a recesszió. Itt még nem tartunk, de ha a trend folytatódik, akkor hamarosan lapos lehet hozamgörbe.

ábra1
forrás: Bloomberg

Emellett a részvénypiaci trendeket is érdemes követni. Az indexek árfolyam/nyereség (P/E) mutatója nincs csúcson, de az elmúlt 10 év átlaga felett tartózkodik.

ábra2
forrás: Bloomberg

A múltbeli tapasztaltok alapján a recessziót megelőző 24 hónapban az S&P 500 pozitív teljesítményt mutat, de a második 12 hónapban megnövekszik a volatilitás, és már nem tud új csúcsra emelkedni a mutató.

Természetesen minden nagy elemzőház megpróbálja a fent említett mutatók és még sok másik összegezésével a recesszió esélyét folyamatosan figyelni. Ezek most még alacsony, 5-10% esélyt adnak az egy éven belüli lassulásnak, azaz talán korai még aggódni.

A múltban azt tapasztaltam, hogy minden recesszió más-más ok miatt alakult ki. Most a legnagyobb veszélyt a globális kereskedelmi háború kialakulása jelentheti, de azt remélem, hogy Trump nem a következő válság okozójaként szeretne bekerülni a gazdaságtörténelembe.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről