első hét a parketten 2018-ban

2018-01-05

Elindult az év, és vele a bikaviadal is a tőzsdéken. Az elemzői várakozásokat felülmúló beszerzési menedzserindexek, és a meredeken erősödő olajárak húzták felfelé a világ jelentősebb indexeit.

Az amerikai részvényindexek (S&P500, Dow Jones, Nasdaq) a hét közepén új történelmi csúcsot döntöttek, és töretlenül a zöld zónában folyik a kereskedés. Az iráni konfliktus árnyéka, és az Egyesült Államok folyamatosan csökkenő olaj készletadatai felfelé hajtják a nyersolaj árakat, amire az amerikai energiaszektor részvényei folyamatos erősödéssel reagálnak. Utóbbi jó katalizátor lehet a palaolaj-kitermelés növelésében, hogy visszavonulóra késztessék az olajárak offenzíváját.

A befektetőket Európában az amerikai rekordok, és az elemzői véleményekkel összhangban alakuló ipari beszerzési menedzserindexek késztetik vásárlásra, ezért a főbb eurózónás indexek pluszban vannak év eleje óta.

Karácsonyt követően Ázsiában sem alakult másképpen a helyzet, a keleti befektetők is bőven a papírok nyitóértéke felett kereskednek napról napra, kivéve Dél-Koreában, ahol a negyedéves jelentési szezon előtt nagy valószínűséggel profitot realizálnak.

 

Az idei év eddigi legnagyobb vesztesei, akik bitcoinban tartották pénzüket. A kriptovaluta majdnem 20 000 dollárról esett 14 500 USD  szint környékére, ahol egyenlőre stabilizálódni látszik az árfolyam.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a részvények viszik a prímet, és folytatódik a tavalyi bikapiac. Érdekesség a decemberi Fed ülés ellentétes üzenetei: míg egyesek bizodalmukat fejezték ki Trump adóreformjainak kapcsán, miszerint tovább fogja támogatni a vállalati szektor növekedését, addig mások aggodalmuknak adtak hangot a stagnáló infláció miatt.

A geopolitikai kockázatok továbbra sem enyhülnek, csak háttérbe szorulnak. Trump folytatja külpolitikai kapcsolatainak rombolását, és egyre több országot haragít magára intézkedéseivel. Észak-Korea még mindig atomháborúval fenyegetőzik, és úgy tűnik, a kereskedelmi szankciók ellenére sem enyhülnek a kedélyek.  Iránban az egyre fokozódó hangulat tartja félelemben az embereket, amit tovább fűt, hogy az amerikai elnök is be akar avatkozni.

2018 még rengeteg történést tartogathat számunkra, ezért fontos, hogy rajta tartsuk a kezünket az események ütőerén, hogy minél eredményesebb döntéseket hozhassunk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről