eltűnik a dollár a világból?

2018-07-04

mik a kiváltó okok? folytatódik-e a tendencia? kiknek okoz ez problémát igazán?

Amikor először gondolkodtam azon, hogy miért csökken drasztikusan az USA-n kívül rendelkezésére álló dollár mennyisége, akkor a Fed által elkezdett kamatemelések és mennyiségi szigorítás jutott eszembe. Hiszen a kamatemelések hatására az amerikai megtakarítók egy részének vonzóbb lett a hazai betétben elérhető befektetés, mint a külföldi alternatívák. A mérlegfőösszeg csökkentése pedig önmagában szűkíti a dollár kínálatot. Emellett két további tényező is fontos szerepet játszik.

Az első a tavaly év végén elfogadott adóreform, aminek keretében az amerikai vállalatok kedvezményes feltételek mellett vihetik haza a külföldön „parkoltatott” profitjukat. Az ösztönzés sikeresnek mondható, mert az idei év első negyedévében a teljes mennyiség 10%-át, 305 milliárd dollárt mozgattak át hazai számlákra. Nem véletlen, hogy az amerikai cégek rekord mennyiségben vásárolták vissza saját részvényeiket, volt miből költeniük.

A második indok, hogy az amerikaiak több állampapírt bocsátanak ki, ami szintén az adóreformhoz köthető.  Az állami kiadások fedezetére az adócsökkentések révén nem folyik be elég bevétel, így az állampapírok segítségével jut elegendő forráshoz a költségvetés. A megnövekedett kibocsátás pedig kiszorító hatással bír a külföldre vitt tőkével szemben.

money-2415264_960_720

Az év hátralevő részében a Fed még kevesebb kötvényt fog megújítani, azaz vásárolni, miközben a kínálat tovább nőhet. A cégeknek is van még mit hazavinniük, ezért arra számítok, hogy a trend folytatódni fog, és ebből kifolyólag egyre nehezebb és leginkább drágább lesz dollárhoz jutni az USA-n kívül.

Ez rossz hír a feltörekvő országok számára. Ezen belül is főleg azon országoknak, akik dollárban adósodtak el és alacsony devizatartalékkal rendelkeznek. Meg is indult a kiáramlás a feltörekvő piaci befektetésből, ami csak tovább erősíti a folyamatokat. Ezért hiába gyengültek sokat a feltörekvő devizák és részvénypiacaik, szerintem még nem jött el az idő beszállásra.

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről