emelkedik a tét, keressünk megoldást

2022-05-20

Az infláció pont olyan félelmeket ébreszthet, mint amikor a piacok megbicsaklanak, főleg, ha a kettő együtt jelenik meg.

A befektetéseink egyenlegének csökkenése elsőre könnyebben észrevehető és valószínűleg hamar végigfuthat rajtunk több negatív érzelem is, amikor felfedezzük azt. A fogyasztói árak emelkedését egy darabig egyszerűbb lerázni a vállunkról, azonban attól a ponttól kezdve, hogy felgyorsul és a drágulás kézzelfoghatóvá válik, már nincs nagy különbség a befektetéseink egyenlegének csökkenése és a fogyasztói árak drágulása között sem. Ekkor szembesülünk igazán azzal, hogy a pénzünk kevesebbet ér. Nő a nyomás. Tenni kellene valamit.

a pánik rossz tanácsadó

A legfontosabb – több podcastban és cikkben visszatérő – tanácsunk, hogy a félelmekre nem célravezető zsigeri választ adni. Ha egy egészséges befektetési portfóliót feltételezünk, akkor nem az a megfelelő válasz a piaci visszaesésre, hogy pánikszerű eladásba kezdünk. Ugyanígy, az inflációra sem lehet az a legjobb reakció, hogy azonnali költekezésbe kezdünk, így vágva elé a jövőbeli magasabb áraknak, talán ezzel kímélve a pénzünk értékét.

egyre költségesebb a halogatás

Van olyan recept, amihez hosszú távon valószínűleg érdemes ragaszkodni: rendszeresen tovább építeni a befektetéseket, igazodni a célokhoz és a célportfólióhoz, illetve fenntartani a részvények és a kötvények megfelelő arányát a befektetésekben.

Nem könnyű feladat ezt egyből végrehajtani. Teljesen logikus, ha az ember előbb meg szeretne nyugodni, várni egy keveset és csak utána dönteni, hogy akkor hogyan tovább. Ez a beidegződés az elmúlt évek piaci turbulenciái során jól működött, de a jelenlegi inflációs helyzet már meglehetősen költségessé teheti a befektetések halogatását.

ha nem megy, kezdjük a kötvényekkel

(forrás: AKK, 2022. május 18.)

Az idei évben kibontakozott kötvényhozam emelkedés immár lehetőséget biztosíthat arra, hogy időt nyerjünk, ha bizonytalanok vagyunk a befektetéseinket illetően. Itthon az éven belüli állampapír hozamok – a nemzetközi környezet változásával összhangban – az elmúlt 6 hónapban megduplázódtak:

Ezeken a szinteken a rövid lejáratú hazai állampapírok, vagy a befektetési alapok, – amik ezekbe fektetnek – már segítségünkre lehetnek jobban megőrizni a pénzünk reálértékét, amíg újra kellő magabiztosságot érzünk, hogy visszatérjünk a hosszútávú befektetés sikerreceptjéhez.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (5 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről