“erős” évkezdet a piacokon

2016-01-04

photo gerlos - Folgore sullo Scoglio di PattiAz év első kereskedési napja eddig nem alakult valami fényesen: a kínai piacot -7%-ban felfüggesztették mára, az ázsiai piacokon is eladói hullám söpört végig, DAX -3,5%. De vajon mi történhetett ilyen rövid idő alatt?

 

Mondhatni, csak a szokásos. Kínából ma reggel némileg gyengébb adatok érkeztek: a vállalatok jövőbeli várakozásait visszatükröző Caixin beszerzési menedzser-index 48,6-ról 48,2-re csökkent decemberre, ami valamelyest növekvő pesszimizmust mutat. Hozzáteszem, a mutató immár tíz hónapja a negatív tartományban van, úgyhogy ennek nem kellett volna ilyen hatást kiváltania. Talán ennél az adatnál árulkodóbb, hogy a kínai yüan árfolyama újabb mélypontra süllyedt a dollárral szemben. A leértékelés tehát folytatódik, ami a kínai gazdaság talpra állását hívatott segíteni. Talán Kína „földbeállásától” továbbra sem kell tartani, de látható, hogy ez a téma idén is velünk marad.

Ami viszont új, hogy a Közel-Kelet két meghatározó államának sikerült látványosan összekapnia az elmúlt napokban, tovább bonyolítva a térség eddig sem könnyen átlátható viszonyait. Ez ugyan az olajárnak jót tett, de összességében a befektetői hangulatnak egyértelműen ártott, újabbat lökve lefelé a piacokon.  A befektetőknek 2015-ben is sok fejfájást okozó geopolitikai kockázatokkal is egyértelműen számolni kell tehát idén is.

Nincs új a nap alatt: sok, önmagában aprónak tűnő hír is, ha egyszerre érkezik, tud nagy esést generálni, ahogy ezt tavaly is többször megtapasztalhattuk. BUÉK 2016…!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről