euró vagy dollár?

2018-05-23

A világ legforgalmasabb devizapárjának bármilyen időtávú alakulását előre jelezni nem könnyű feladat, nem véletlenül inkább részvény- és kötvénygurukról lehet olvasni a sajtóban.

A nehézséget az okozza, hogy gyakorlatilag a világ összes gazdasági, politikai stb. információja hatással van az euró-dollár kurzusra. Persze előfordulnak olyan mögöttes változók, amelyeket utólag azonosítanak és illesztenek rá az árfolyamgörbére az elemzők, de ezek általában csak rövid ideig működnek.

Ilyen például az amerikai és az európai rövid hozamok közötti különbség, amely arról szól, hogy a magasabb dollár hozam vonzóvá teszi az amerikai eszközöket, így erősödnie kell a dollárnak. Ez az összefüggés azonban nem igazán működött 2017-ben: emelkedett ugyanis a különbözet a dollár javára, mégis 1,05-ről 1,2-ra gyengült a pénznem.

Forrás: Bloomberg

Az elmúlt két hónap dollárerősödésének indokaként viszont sokan megemlítik, hogy a piac egyre több kamatemelést áraz a Fed részéről, míg Európában nagy a csend a monetáris politika szigorításáról.

Emellett a gazdasági adatok ún. meglepetésindexének relatív alakulását is elő szokták venni magyarázatként.

bjkhklevjk
Forrás: Bloomberg

Míg jelenleg az európai adatok meglehetősen csalódást keltőek, addig az amerikaiak várakozások felettiek, tehát a dollár most látott erősödése indokoltnak mondható. Azonban a 2018-ban tapasztalt európai lassulást a 15%-kal erősebb euró is okozta, viszont előretekintve a mostanra már gyengébb deviza segít az export-orientált európai gazdaságnak újra lendületbe jönni. Így hamarosan jöhet a fordulat a makroadatokban, ami majd újra erősítheti az eurót.

A makrogazdaság mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a politikát sem. Az aktuális olasz politikai helyzet gyengíti az euró(zóna) kilátásait (hasonlóan a görög-válsághoz 2011-2012-ben), a közel-keleti konfliktus pedig inkább a dollárnak kedvez, a hab a tortán pedig a kiszámíthatatlan Trump-faktor.

A sportfogadáshoz hasonlóan a devizaárfolyamok alakulására is az egész világon megteszik tétjeiket a spekulánsok, amelyek sokszor extrém kilengéseket okoznak. Az euró erősödésére fogadó pozíciók rekord méretűre duzzadtak 2017 végére, így most ezek leépülése is újabb dollár erősödést okozott.

Ahogy a cikk elején említettem, előre jelezni egy devizapár mozgását nem könnyű. Ha beindul az európai hozamok emelkedése és az európai makrogazdasági adatok javulni fognak, akkor szerintem gyorsan az 1,20-as szint fölé fog újra kerülni az euró-dollár árfolyam. Egy konszolidálódó olasz politikai helyzet pedig újabb lökést adna az eurónak.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről