extra ajándék a MÁP+ mellé?

2019-07-12

Magyar Állampapír Plusz kötvény

A Magyar Állam nagyot dobott a kínálatán a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) kötvény kibocsátásával, amelyet, többek között, a K&H Bank is forgalmaz. A kötvény, más hasonló állampapírokhoz képest, tényleg több „plusz” dolgot ajánl a magánszemély befektetőknek: az 1 forintos névérték, a kamatok automatikus újra-befektetése kamatadó mentesség mellett, az évről évre emelkedő, az utolsó évben 6 százalékos szintet elérő kamat. A kötvény éves átlagos hozama 4,95%, amit azok a befektetők érhetnek el, akik az 5. év végéig megtartják a kötvényüket. Ez ma a magyar piacon az elérhető legmagasabb kötvény hozamszint.

miért kapnak ilyen szép „ajándékot” a magánszemélyek?

A Magyar Kormány bejelentett célja, hogy a külföldi és a hazai intézményi ügyfelek helyett egyre inkább a lakosság finanszírozza a magyar állam adósságát.

miért jó ez az államnak?

A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az államok, amelyek az adósságukat a saját lakossági megtakarítóikkal finanszíroztatják, azok egy krízis-helyzetben/finanszírozási válságban sokkal kisebb problémával szembesülnek. A külföldi befektetők hajlamosak az adott országról szóló negatív hírekre gyors kötvény-eladásokkal reagálni (ami a hozamok extrém növekedését vagy a kereslet eltűnését okozhatja). Egy ilyen helyzet megnehezítheti vagy megdrágíthatja az adott állam lejáró adósságának megújítását. Ezért kapott prioritást a magyar államadósság magánszemélyek általi finanszírozása, és ebbe a stratégiába illeszkedik a MÁP+ kibocsátása is.

Az új kötvény piacra dobásának egyértelmű nyertesei a magánszemélyek, számukra ugyanis egy a korábbiakhoz képest sokkal magasabb kockázatmentes kamat/hozam szint vált elérhetővé.

a rejtett opció – egy kis plusz ajándék?

Az opciókkal történt első ismerkedésem óta (és ez nem éppen tegnap történt), az egyik kedvenc hobbim a különböző befektetési konstrukciókban a „rejtett opciók” felfedezése. Az élet rengeteg rejtett opciót kínál, csak nem mindig vesszük észre.

de mi is az a rejtett opció?

Rejtett opcióknak azokat a szerződéseket nevezem, amelyben a résztvevők valójában egy opciós ügyletet hoznak létre, de nem feltétlenül vannak ennek tudatában. Például valamilyen kedvezményes lehetőséget biztosítanak a másik félnek valamilyen időtartamra, határidőre, esetleg fizetés ellenében vagy anélkül.

a fix kamatozású kötvények piaca

A fix kamatozású kötvények árfolyama a piacon az adott pillanatban elvárt piaci hozamok függvényében változik. Ezek a kötvények a futamidejük során fix kamatot fizetnek és a futamidő végén – jellemzően – egy összegben törlesztik a tőkét. Ha az elvárt piaci hozam változik, arra a kötvény árfolyama (amelyen maga a kereskedés folyik) is reagálni fog – méghozzá fordított módon.

Nézzünk egy szimulációt:

Egy 2024. június 26-án lejáró, 5 éves 2024/B elnevezésű magyar államkötvény évente 3 % fix kamatot fizet, és jelenleg a forgalmazó bankok 1,34 százalékos mértékű éves hozam mellett megvásárolnák. 2019. július 4-i értéknapra vonatkozóan ez 108,0079% bruttó árfolyamot (a felhalmozott kamatokkal növelt) jelent. (a számítások az AKK honlapján elérhető kalkulátor segítségével készültek)

Mi történik a kötvény árfolyamával, ha a befektetők piaci hozam elvárása jelentősen megváltozik? Például ha az elvárt hozamszint felmegy +3 százalékponttal magasabbra, azaz a piaci hozama immár 4,34% lesz? A kötvény bruttó árfolyama – szintén július 4-re számolva – 94,1785% lesz.

Ha a piaci hozam elvárás jelentősen megemelkedik, és nekünk ebben a pillanatban kell éppen eladnunk a kötvényünket, akkor bizony a névértékhez képest veszteséget szenvedünk el. A számpéldában csupán 3 százalékponttal emelkedett a piaci elvárt hozamszint, ugyanakkor a kötvény árfolyama közel 14 százalékponttal (108% – 94%) csökkent.

Alap esetben tehát így működik a fix kamatozású kötvények piaca.

Pontosan ezzel szembesülhetnének a Magyar Állampapír Plusz kötvény vásárlói is. Ha a mostani elvárt piaci hozamszint jelentősen megemelkedne, akkor a kötvénybefektetésük leértékelődhetne, és ha éppen akkor el kell adniuk a kötvényüket, akkor bizony veszíthetnének rajta (kivéve, ha megtartják a lejáratig, mert úgy biztosan visszakapják a kötvény névértékét). A Magyar Állampapír Plusz befektetői, a kötvény nyilvános ajánlattételében megfogalmazottak alapján valójában egy rejtett opciót is kaptak a kötvényvásárlásuk mellé.

miben áll az opció?

A kamatfizetést követő 5 munkanapon belül a kötvénytulajdonosok a kötvényüket a piaci helyzettől függetlenül, a felhalmozott kamattal növelt 100%-os nettó árfolyamon eladhatják a forgalmazóknak (forgalmazó bankok, kincstári fiókok), akik azt kötelesek megvásárolni tőlük.

Itt a rejtett opció! A nyilvános ajánlattételben ezt nem nevezik opciónak, de valójában a kötvény vásárlója kapott egy 100% nettó árfolyamra szóló eladási opciót az aktuális számlaegyenlege erejéig. Ezt a jogot csupán a kamatfizetéseket követően 5 munkanapon belül lehet lehívni/érvényesíteni.

mennyibe került a befektetőnek ez az opció?

Ezért a lehetőségért külön nem kellett a befektetőnek fizetni, azt a kötvény vásárlói ingyen, vagy más szóval „ajándékba” kapták (adófizető állampolgárként persze tudjuk, hogy minden, amit az állam fizet/ad, az végső soron az adóforintjaikból kerül kifizetésre).

mennyit ér ez az opció?

Az opciónak van egy belső értéke, ami annyit tesz leegyszerűsítve, hogyha most (kamatfizetést követő 5 munkanapon belül) lehívnám az opciót, akkor mennyi pénzt tudnék keresni vele. Jelenleg egy 5 éves magyar állampapír befektetéstől az intézményi befektetők 1,34%-ot várnak el, miközben a Magyar Állampapír Plusz konstrukció lejáratig számolt átlagos hozama 4,95%. Az a magánszemély, aki ilyen kötvényt vásárolt, az a mostani piaci helyzetben biztosan nem szeretné eladni, mert nem tudná ennél kedvezőbb hozamú kötvényre cserélni, azaz az opció ún. belső értéke jelenleg 0%.

Ettől függetlenül az opció értéke valójában nem nulla, mert egy most induló, 5 éves kötvény futamidejéből még majdnem 5 teljes év van hátra, és addig még akár jelentősen változhat a helyzet, azaz az opció úgynevezett időértéke biztosan pozitív. A konkrét számolást meghagyom a téma iránt érdeklődőknek. 🙂 A MÁP+ konstrukció (a kategóriájában) ma mindent visz, hiszen olyan hozamot ajánl a befektetőknek, ami kétszer/háromszor magasabb, mint más hasonló futamidejű kötvényekkel elérhető hozamszint. A kibocsátó úgy gondolta, hogy ez a magas kamatszint önmagában még nem elegendő és ezért adott ajándékba egy plusz opciót (amivel minden esetre biztosítani akarta a magánszemély befektetőket, hogy alkalomadtán veszteség nélkül ki tudjanak szállni). Az opció birtokában egy esetleges hozamemelkedés esetén a kötvény tulajdonosai „költségmentesen/veszteségmentesen”, a kamatfizetések alkalmával ki tudnak szállni a konstrukcióból, és esetleg beszállni egy akkor induló kedvezőbb kamatozásúba.


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsnak, célja csupán a figyelem felkeltése.

Részletes tájékoztató, valamint további információk az államkötvények „Nyilvános Ajánlattétel” és „Ismertető” nevű dokumentumaiban találhatóak. Ezen dokumentumok elérhetőek magyar nyelven, az Államkincstár honlapján (akk.hu)

Állampapírokra nem vonatkozik az OBA garanciája.

A K&H Bank a termékeinek értékesítése során a MIFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. A termék részletes leírását, költségeit, a Terméklap, a Bank Befektetési és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó Üzletszabályzata és a Befektetési Szolgáltatásokra vonatkozó Hirdetménye tartalmazza.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről