ez a nap is eljött – mit várjunk a holnaptól?

2016-06-23

szavazólap - 2016 EU népszavazásA britek ma döntenek az EU-tagságról. Nézzük meg, milyen piaci reakciókat várhatunk a következő napokban!

Az elmúlt hetekben mi is szorosan követtük a brit népszavazás körüli eseményeket (itt, itt és itt). A helyzet nem sokat változott: a két tábor aránya továbbra is közel azonos, így az a kérdés, hogy a bizonytalanok hová teszik ma a voksukat.

A befektetők is feszült figyelemmel kísérik az esélyek alakulását. Múlt héten, amikor úgy tűnt, a kilépők kerekednek felül, erőteljes zuhanásba kezdtek az európai piacok. Mostanra viszont ismét kiegyenlítettnek tűnnek az esélyek, így a piacok is semleges szintre kapaszkodtak vissza.

mi várható a következő napokban?

Természetesen attól függ, mi lesz az eredmény. Ha a bennmaradók győznek, akkor fellélegzés jöhet: európai részvénypiacok emelkednek, periféria hozamok csökkennek, dollár gyengül, aranyár esik, stb. A nagy rally esélyét ugyanakkor nagyban csökkenti, hogy az elmúlt napokban sokat jöttek fel az árfolyamok, illetve ha az eredmény – ahogy az várható – szoros lesz, akkor megmarad a bizonytalanság, hogy mikor kezdődik újra az egész „kilépősdi”.

piaci árfolyamok 2016 májusától (2016.04.29. = 100) (forrás: Bloomberg)

Sokkal érdekesebb, mi lesz, ha bekövetkezik a Brexit, tehát a britek a kilépés mellett döntenek. Ez jó eséllyel menekülésre késztetné a befektetőket, ami többek között – elsősorban az európai – részvények zuhanását, a másik oldalon pedig a biztonságosnak tekintett devizák (dollár, japán jen, svájci frank), német állampapírok, arany erősödését jelentené.

Elsősorban a brit eszközök fognak szenvedni persze: az ország gazdasági súlya az EU-n kívül egyértelműen csökken, London elvesztheti a világ tőkepiacain betöltött kiemelt szerepét, Wales-ben és Skóciában felerősödnek a szeparatista törekvések, amivel a globális színtéren az angolok szerepe tovább csökken. Ezt a piacok már holnap beárazzák: a font összeomlik, a brit részvények árfolyama bezuhan és jó eséllyel, hosszabb időre nyomott marad.

Természetesen – a befektetői szempontból nagyobb súlyt képviselő – eurózóna is megszenvedné a szakítást. Ugyanakkor a hatást tompítani tudja az Európai Központi Bank, illetve az európai intézmények is az integráció mellett állnak majd ki. Így bár Nagy-Britannia hiánya az európai gazdaságok teljesítményét is visszaveti, de hosszabb távon az a jelenleg zajló kilábalást nem tudná megtörni. Amikor tehát a piacok majd rájönnek, hogy a Brexit után is van élet, globális szinten a mostani gyenge, de stabil növekedési kép pedig nem változott (az amerikai Fed óvatosan szigorít, az amerikai választások még messze vannak, Kína stabilizálódik, stb.), akkor idővel megnyugvás jöhet a következő hetekben.

Én mindenesetre bízom abban, hogy a józan ész kerekedik felül és a britek a bennmaradás mellett döntenek. Holnap reggel már okosabbak leszünk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről