Fed előttem, Fed utánam – lazítás lesz a szigorításból? De milyen? Hát ilyen…

2015-09-25

money whirlpool (photo: Patrick Hoesly, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)A részvénypiacok reakciója alapján a befektetők úgy értelmezték a Fed döntését, hogy ”baj van”, és könnyen lehet, hogy a kamatemelési várakozások átfordulnak újabb jegybanki élénkítésbe vetett várakozásokká. Ez azonban a korábbi eszközvásárlási programok csődjének beismerését jelentené – hiszen a GDP és az infláció felpörgetésében kudarcot vallhattak – így akár újfajta élénkítés érkezhetne. De milyen? Hát ilyen…


emelés helyett csökkentés?

A befektetők körében fokozatosan erősödik az a várakozás, hogy a kínai lassulás, illetve ezzel együtt a feltörekvők gyengélkedése recesszióba és deflációs spirálba tolhatja a világgazdaság egészét. Így akár az is elképzelhető, hogy a Fed kamatemelésének bejelentése előtt újabb élénkítés meghirdetésére kerül sor valamelyik vezető jegybank részéről. Ez akár az MNB-nek is nyitva hagyhatja az ajtót egy újabb kamatcsökkentési ciklus elindításához, amit – óvatosan – már a határidős kamatláb-megállapodások is áraznak.

A Fed részéről pedig kezd úgy tűnni, hogy visszatérünk a régi kerékvágásba: a jegybankárok lebegtetik előttünk az alapkamat valamikori emelését, mintegy fél évvel görgetve maguk előtt annak időpontját.

milyen lehet az újabb jegybanki élénkítés?

Ha a recesszió és a defláció valóban megérkezik – a rekord alacsony jegybanki kamatok és rekord csúcson lévő jegybanki mérlegek mellett – az az eddigi jegybanki eszközvásárlási (QE) programok csődjének beismerését jelentené. Mit lehet akkor tenni? Ha a magánszektor zéró kamatok mellett sem hajlandó beruházni/fogyasztani, tehát felpörgetni a gazdaságot, akkor újabb fiskális/monetáris beavatkozás következhet.

Ezúttal azonban már nem eszközvásárlások és olcsó hitelek, hanem direkt befektetések formájában, kvázi a magánszektor helyett. Ebbe az irányba már elmozdult a Svájci (SNB) és a Japán Jegybank (BoJ) is, ahol az eszközvásárlási programoknak már a részvénybefektetések is részét képezik.

Ezzel a lépéssel a hatóságok már nem közvetve, hanem közvetlenül pumpálnának pénzt a gazdaságba, ezzel turbózva a végső fogyasztást. A kivitelezés módjáról sokat lehetne értekezni, végső soron azonban az államháztartás saját magát finanszírozhatná a jegybankokon keresztül a direkt beruházások megvalósításához. Ebben a tekintetben mi, magyarok ismét úttörők lehetnénk, ahogy az elmúlt időszak példái már megmutatták…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről