feje tetejére állt a világ – a kötvény az új részvény, a részvény az új kötvény

2019-12-31

A befektetési tankönyvekben arról olvashatunk, hogy megtakarításaink szempontjából a két legfontosabb eszközosztály a kötvények és a részvények. Kötvényeket azért érdemes tartani, mert a kuponfizetéseken keresztül biztos jövedelem forrásra teszünk szert, emellett a kötvények árfolyama kevésbé ingadozik, mint a részvényeké, ezáltal a kötvények egyfajta stabilitást biztosítanak a portfóliónknak. Ezzel szemben a részvények árfolyama sokat ingadozik, de hosszabb távon tőlük remélhetjük a magasabb hozamot

Negatív hozammal forgó kötvények piaci értéke (Bloomberg Barclays Global-Aggregate Index alapján)

forrás: Bloomberg

A jelenlegi alacsony hozamkörnyezet azonban átírja a tankönyvi elméletet. Egyre több elemzésben olvasok arról, hogy egy-egy kötvényt azért érdemes venni, mert a hozamcsökkenés hatására majd felmegy az ára. A másik oldalon pedig megnőtt azok száma, akik nem az árfolyam emelkedésre spekulálva vásárolnak részvényt, hanem inkább az osztalék hozamuk miatt, ami stabil pénzáramlást jelent a portfóliójuknak. Tehát mintha felcserélődtek volna a szerepek, a kötvényeket spekulációs célra használják, a részvényeket pedig, mint biztonságos elem a portfólióban.  

Úgy gondolom, hogy rövid távon valóban nehéz lesz hozamot elérni a kötvényekkel, mert a makrogazdasági mutatók javulásával párhuzamosan a kötvényhozamok emelkedésére számítok, de ez mindösszesen azt eredményezi, hogy a stratégiai súlynál kevesebb és rövidebb futamidejű kötvényeket tartok a portfóliómban. Az osztalékokat illetően pedig egyetértek azzal, hogy a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben felértékelődik a jelentőségük, de óva intek bárkit is attól, hogy az osztalékfizető részvényekre kötvényként tekintsen, mert mindig is kockázatosabbak lesznek, mint a kötvények.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről