K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Túl vagyunk az év első felén, és nagyon úgy tűnik, hogy véget ért a korábbi évek kegyelmi időszaka, amikor szinte bármilyen befektetéssel jó hozamot lehetett elérni.
A lista elején a nyersanyag-befektetések állnak, amelyeknek kedvez a világgazdaság késői-növekedési szakasza, de a kereslet élénkülése mellett az infláció növekedése is támogatja a nyersanyagokat.

forrás: Bloomberg

forrás: Bloomberg

A részvények piacán a nagyobb kockázat nagyobb veszteséget hozott: az év eleji optimizmus és a javuló növekedési kilátások helyett a második negyedévet már a kereskedelmi háború réme árnyékolta be.

forrás: Bloomberg

forrás: Bloomberg

A növekedési kilátások romlása ellenére a kötvénypiac sem kedvezett a befektetőknek: a jegybanki támogatás fokozatos csökkenése mellett a feltörekvő piacokon általános tőkekivonás indult el, ami a hazai eszközöket sem hagyta érintetlenül. A német kötvénypiac továbbra is növekedés és infláció nélküli környezetet áraz.

forrás: Bloomberg

forrás: Bloomberg

Az év második felére előretekintve az élénkülő infláció/csökkenő jegybanki támogatás miatt a kötvényeket továbbra is alulsúlyozom a portfoliómban, a feltörekvőkkel szemben pedig a fejlett részvénypiacokat preferálom, mivel a jegybanki likviditás szűkülése várakozásom szerint újabb eladási hullámokat hozhat a kockázatos eszközök piacán.

Kérjük értékeld a cikket!
előző cikk következő cikk