fellélegezhetnek a piacok? – amerikai elnökválasztás piaci szemmel

2016-10-11

Az amerikai elnökválasztás kezd ráfordulni a célegyenesre, és a napokban a piacok számára kedvesebb Clinton kezd elhúzni Trumptól. A piacok kicsit megnyugodtak, de koránt sincs még lefutva a meccs.

A hétvége megmutatta, mire számíthatunk még a következő hetekben: folyamatos szivárogtatás a másik fél hibáiról, személyeskedő elnökjelölti vita, hisztériába hajló hangulat, stb. A konstruktivitásnak nyomát se lehetett felfedezni ezekben a hírekben, hiszen nem arról volt szó, ki mit tud, hanem arról, hogy a másik mennyire alkalmatlan elnöknek. A legfrissebb adatok szerint Trump jött ki rosszabbul a hétvége eseményeiből, főleg, miután a kikerült videója a választók szebbik felének konkrét lenézéséről tanúskodott. Kampánya összeomlani látszik, támogatói száma folyamatosan csökken.

az amerikai választásokkal kapcsolatos várakozások alakulása 2016-ban (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)
az amerikai választásokkal kapcsolatos várakozások alakulása 2016 elejétől (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

Miután Clinton elnöksége lényegében a jelenlegi gazdaság- és külpolitika folytatását jelentené (talán egy kis költségvetési lazítással megtoldva), a piacok hétfőn kicsit fellélegeztek. De ne gondoljuk, hogy a két oldalon elfogyott a puskapor: biztos vagyok abban, hogy vannak még a szekrényben lejárató videók, kellemetlen tartalmú emailek, stb. És amit eddig is sejteni lehetett, az országhatáron kívülről is próbálják a helyzetet még inkább kiélezni. A hisztéria csak fokozódni fog.

befektetőként mire figyeljünk?

Ebben a helyzetben, amikor egy ilyen fontos eseménynél a gazdasági témák háttérbe szorulnak, és csak „irreleváns dolgoktól” hangos a sajtó, érdemes a „zajtól” függetleníteni magunkat. Mert a háttérben az amerikai gazdaság egyre jobban teljesít, a vállalati szektorban most indul a harmadik negyedéves jelentési szezon, a Fed decemberben kamatemelésre készül, stb, stb, stb. Ez utóbbiak ugyanis a lényeges hírek.

De amíg nem ezek a hírek mozgatják a piacokat, érdemes a piacokról kicsit visszavonulni, és megvárni a kép kitisztulását. És közben a fotelben hátradőlni, egy sört felpattintani és élvezni a cirkuszt…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről