figyelnek a befektetők az elemzőkre?

2019-02-21

Érdekes ábrát találtam egy befektetési banki elemzésben, amely a piaci profitvárakozások naptári éves alakulását hasonlítja össze a globális részvénypiac teljesítményével.

forrás: Morgan Stanley

az elmúlt 30 év tanulságai

Az elemzői profit várakozások jellemzően csökkennek egy adott naptári éven belül, mivel hagyományosan optimista kilátással indul az év (átlagosan +10% növekedés), aztán év közben fokozatosan jön a csökkentés.

A romló vállalati profitkilátások nem zárják ki a részvénypiaci emelkedést, sőt ez a gyakoribb eset. Ilyenkor magasabb árazási szorzó mellett is hajlandóak vásárolni a befektetők.

Éven belül javuló eredményvárakozás mellett kivételes eset a piaci esés. A tavalyi év volt az egyetlen példa erre.

A 20%-nál nagyobb profitesés nagyon gyenge gazdasági helyzetben alakul ki, és ezekben az években (2008-09, 2001-02, 1990-92) a piacok komoly kilengéseket mutatnak (-40%-tól +30% bármi előfordulhat). A profit recessziós időszakban a legfőbb kérdés, hogy mikor eléggé olcsók már a részvények. Az eladók elfogyásával hamarosan átbillen a piac és visszatérnek a vevők, akik bíznak a kilábalásban és mernek kockáztatni az általános pesszimizmus időszakában is.

A címben feltett kérdésre a válasz igen is, meg nem is. Figyelnek a befektetők, de nem csupán az elemzőkre és sokszor meg is fordul a helyzet: az elemzők követik le a piaci mozgásokat.

mi várható idén?

A 2019-es évre vonatkozó profitvárakozások már 5%-os mértékben csökkentek, a részvénypiacok viszont több mint 10%-kal erősödtek. Persze vegyük figyelembe a tavaly októberi és decemberi 7-7%-os tőkepiaci zuhanást, amikor alaposan megijedtek a befektetők a gazdasági lassulástól.

Véleményem szerint az MSCI World fejlett piaci index történelmi csúcsra jutásához egy optimista forgatókönyv megvalósulása szükséges. A jelenleg lefelé tartó profitkilátások javulása, valamint a kereskedelmi háború és Brexit lezárása hozhat további vevőket a tőkepiacokra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről