folytatódnak a meglepetések a francia választásokon is?

2017-02-09

2017 a választások szempontjából sűrű lesz az Európai Unióban. Bár eddig úgy tűnt, hogy a francia elnökválasztás nem tartogat komolyabb meglepetést, azonban az elmúlt napokban fokozódtak az izgalmak. Nézzük meg mi történt, és milyen következményekkel számolhatunk.
Korábban úgy látszott, hogy a konzervatív elnökjelölt, Francois Fillon a legesélyesebb befutó, azonban olyan vád érte, miszerint feleségének, és két gyermekének fiktív állásért adott fizetést állami pénzből. Ebből a botrányból Marine Le Pen, szélsőjobboldali jelölt tudott legtöbbet profitálni, ugyanis tovább tudott növekedni eddig is erős pozíciója.
A Le Pen által vezetett Nemzeti Front programjában egyértelműen az Európai Unióval, és a globalizációval szemben helyezkedik el, így győzelme hatalmas kockázatot jelentene Európára nézve. Ezt támasztja alá az európai piacok reakciója: a német és francia kötvények közötti hozamkülönbség 2012 óta nem látott szintre nőtt, mely egyértelműen a francia kockázatok emelkedését mutatja.

(forrás: Bloomberg)
(forrás: Bloomberg)

Én mindenképpen óvatosságra intek mindenkit Európával kapcsolatban a következő hónapokra nézve a növekvő bizonytalanság miatt. Azt gondolom, hogy a piacok egyre érzékenyebben reagálhatnak az új hírekre, ahogy közeledünk a választások felé, növekvő volatilitást okozva ezzel.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről