K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Az 500 legnagyobb amerikai cég árfolyam-mozgását tükröző S&P500 index október 10-én 3,4%-kal esett vissza az előző naphoz képest. Az igazi nagy esést az idei év sztárjának számító technológiai papírok szenvedték el. Október 11-én reggel – igaz, kisebb mértékben – az európai és a feltörekvő piacokon folytatódott az árfolyamok lecsúszása. Utoljára február elején láttunk hasonló időszakot, így felmerül a kérdés, hogy most is valami hasonló történhet-e.

forrás: Bloomberg

forrás: Bloomberg

mitől ijedtek meg most a befektetők?

Csak a szokásostól: ismét félnek a kereskedelmi háborútól és a Fed kamatemeléstől. Mondhatni, nincs új a nap alatt.

A vámháború réme már márciustól velünk van, a piacok időnként megijednek, hiszen egy komolyabb vámháborúnak negatív hatása lenne a növekedésre és így a piacokra. A jó hír, hogy a vámoknak egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja: elsősorban Kína ellen irányul és a teljes globális kereskedelemnek csak kis részét érinti.

Az amerikai Fed pedig valóban ismét kamatot emelt szeptember végén, így az amerikai alapkamat 2,25%-ra ért fel. A jegybank ezzel azonban csak leköveti az erős gazdasági adatokat: az infláció cél közelében van, a növekedés rekord magas és a munkanélküliség nagyon alacsony. A jegybank ebben az esetben nem tehet mást, mint hogy kamatot emel.

Amerikán túltekintve is stabil gazdasági fundamentumokat látunk. Ebben az érett gazdasági ciklusban a vállalati profitok emelkednek, kötvényhozamok elindulnak felfelé, a részvénypiacok még alapvetően emelkednek, de időnként beleszaladnak egy-egy korrekcióba. Ez a piacok normál működése.

Szakembereink már hetek óta számítottak hasonló eseményekre, ezért szeptemberben profitot realizálva csökkentették a vegyes alapokban a részvények súlyát és így készültek az őszi időszakra. A mostani esést követően továbbra is követik a piaci fejleményeket és amennyiben kedvező vételi lehetőségnek ítélik meg a mostani időszakot, akár növelhetik is a részvények súlyát a vegyes alapjainkban.

kilátások

A gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások továbbra is pozitívak. Ugyanakkor a következő hetek továbbra is izgalmasak lesznek: a kongresszusi választásokig Trump biztosan játszani fog a befektetők idegszálain, az új olasz kormány csak most kezd igazán összecsapni az Európai Unióval a költségvetés kapcsán, a Brexit-tárgyalások is most fognak felgyorsulni és a tőzsdei jelentési szezon is most indul.

mit kell tennem?

Ha Ön a pénzét a K&H vegyes alapjaiban tartja, akkor Önnek nincs különösebb tennivalója. Az alapokat kezelő portfóliómenedzsment csapat Ön helyett a befektetési alapok menedzsmentjének részeként a piaci eseményeket folyamatosan követi, elemzi és amennyiben indokoltnak látják, meghozzák a szükséges befektetési döntéseket.

A megfelelően összeállított portfólió (prémium ügyfeleink részére összeállított célportfólió) ugyan reagálni fog a részvényárfolyamok csökkenésére, de a portfólión belül található egyéb eszközök részben képesek tompítani a visszaesést és az ajánlott befektetési időtáv betartása segítheti ügyfeleinket a visszaesés elviselésében.

breakwater-379230_960_720

 

 

A jelen oldalon található bejegyzések marketing közlemények, és nem minősülnek ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetési kutatásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése, általános és nem teljes körű tájékoztatás. A marketing  közlemények nem a befektetési kutatás függetlenségi követelményeinek megfelelően készültek, és nem vonatkozik a készítőjére a befektetési kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás! A kommentárok és vélemények a K&H Csoport munkatársainak a nyilvánosság számára elérhető, megbízhatónak és hitelesnek tartott, múltbeli információkon alapuló szubjektív szakmai véleményét tartalmazzák, melyek újabb adatok, tények nyilvánosságra hozatala esetén változhatnak, és nem tekinthetőek a K&H Csoport hivatalos véleményének, közleményének.

Kizárólag az itt közzétett adatok, azok magyarázatai, alapján meghozott egyedi befektetési döntésért sem a K&H Bank, sem a K&H Alapkezelő nem vállal felelősséget. Kérjük, hogy befektetési döntése meghozatalakor mindig előzetesen tájékozódjon az aktuális piaci tendenciákról, a bekövetkező változásokról; konkrét befektetési tanácsért keresse K&H tanácsadóját!

A bemutatott adatok forrása – ha az adat mellett más nem kerül feltüntetésre – a Bloomberg. A K&H Alapkezelő a PSZÁF III/100.058/2002 és a H-E-N-III-70/2014 sz. határozata alapján gyakorolja a tevékenységét. A K&H Bank termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

előző cikk következő cikk