K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

hogyan teljesítettek a befektetések a III. negyedévben?

A negyedév során a részvénypiacok már nem tudtak érdemi emelkedést felmutatni, a feltörekvő piaci részvények pedig közel 4%-os esést szenvedtek el. Ezzel szemben a kockázatkerülés felerősödése következtében a kötvénybefektetések jól teljesítettek.

Év eleje óta így is valamennyi nagyobb befektetési típus pozitív hozamot termelt a befektetőknek:

lassuló gazdaságok

A harmadik negyedévben folytatódott a világgazdaság növekedési kilátásainak romlása, amely továbbra is elsősorban az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború okozta bizonytalanság számlájára írható. Jelenleg szinte valamennyi gazdasági övezet kilátásai negatívak, a vállalati beszerzési menedzserindexek tanulsága szerint a gazdaságok további lassulása várható az előttünk álló fél évben.

a jegybankok maximális támogatást biztosítanak

A gazdasági lassulásra válaszul a világ vezető jegybankjai ismét az élénkítés útjára léptek. Az amerikai Fed júliusban és szeptemberben is 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, az Európai Központi Bank pedig -0,5%-ra csökkentette a betéti kamatszintet, továbbá havi 20 milliárd eurós keretösszegű kötvényvásárlási programot hirdetett. A befektetők további kamatcsökkentéseket várnak a Fed részéről, miközben az európai és az amerikai jegybank elnöke is jelezte, hogy a jegybanki politika mellett most már a költségvetési politika támogatására lenne szükség a lassulás megállításához.

hogyan reagáltak a kötvénypiacok?

A gazdasági kilátások romlása, a jegybanki kamatcsökkentések, illetve az új kötvényvásárlási program kihirdetése nyomán a harmadik negyedév során új történelmi mélypontra csökkentek a német és a magyar államkötvények hozamai is, de az amerikai állampapírhozamok is 3 éve nem látott mélységbe csökkentek:

és a részvénypiacok?

A várható lassulás és a csökkenő kamatszintek ellenére a nemzetközi részvénypiacok értékeltsége nem változott érdemben, a részvények nagyjából az elmúlt 5 év árazásának megfelelő szinteken mozognak.

A magyar részvények kifejezetten olcsónak mondhatóak az árfolyam és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa (P/E ráta) által számított értékeltségi mutató szerint:

Azt a furcsa paradoxont figyelhetjük meg, hogy miközben a kötvénypiac továbbra is pesszimista jövőképet áraz, addig a részvénypiac továbbra sem árazza érdemben a növekedési kilátások romlását.

mire számíthatunk?

Donald Trump már a 2020 novemberi elnökválasztásra készülődik. Trump szerint a választás megnyeréséhez elengedhetetlen a részvénypiacok jó teljesítménye, hiszen ez egyben az ő elnöki teljesítményének fontos értékmérője lehet. Ezért a következő elnökválasztásra ráfordulva a Trump a Fed részéről minél alacsonyabb kamatpolitikát szeretne látni – hogy a gazdaság támogatása a lehető legnagyobb legyen – és várhatóan a kereskedelmi háborús csatározások során is békülékenyebb hangnemet üt majd meg.

A csökkenő kamatok és beruházásokra kedvezőtlenül ható amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus várható enyhülése kedvezően hathatnak a részvénypiacokra.

portfólióban gondolkodva

Befektetőként az alábbi szempontokat ebben a piaci helyzetben is érdemes szem előtt tartanunk:

  • összességében a részvénypiacok kilátását középtávon továbbra is kedvezőbbnek ítéljük meg, mint a kötvénypiacokét, ennek megfelelően az aktívan kezelt vegyes alapokban a kötvényeket a hosszú távú súlyokhoz képest alulsúlyozzuk, a részvényeket pedig semleges súlyozáson tartjuk
  • a részvénybefektetések mellett szóló további érv, hogy a rekord-mélypont közelében lévő kötvényhozamok mellett a befektetőknek továbbra sincsen más alternatívája, mint a részvénypiac, amelynek relatíve magas árazását fenntarthatja a zéró-kamatpolitika és a likviditásbőség
  • a gyorsan változó piacokon a beszállás időzítésére a legjobb megoldás a havi fix összegű rendszeres befektetés lehet
előző cikk következő cikk