hamarosan itt lesz Yellen utóda

Alighanem a következő hetek legforróbb témája az lesz a piacokon, hogy ki lesz jövő év februárjától a Fed elnöke. Mint mindenre a világban erre is lehet fogadást kötni.

Forrás: www.predictit.org

Jelen pillanatban négy komolyan vehető jelölt van a listán, köztük a jelenlegi elnök asszony is szerepel, mivel a Trump elnök jelenlegi monetáris politikát dicsérő szavai után a hosszabbítás sem kizárható.

Yellen a status quo, így ő jelentené a legkisebb izgalmat a piacoknak: fokozatosan szigorodó monetáris politika, alacsony volatilitás, emelkedő eszközárak.

Warsh korábbi Fed kormányzó hozhatná a legnagyobb változást. Ő „héja” jegybankár hírében áll, azaz gyorsabb kamatemelésre is hajlandó lenne. Ezzel laposodó hozamgörbét és ingadozó részvénypiacokat hozna, valamint erősödő dollárt, ami viszont nem lenne Trump kedvére való fejlemény.

Az aktuálisan legesélyesebb Powell jelenleg is Fed kormányzó és 2028-ig szól a mandátuma. Ő gyakorlatilag egy Yellen-klón, ritkán volt eltérő véleménye a hivatalos állásponttól, talán jobban nyitott a pénzügyi szektor deregulációja irányába. Piaci volatilitást az előbbiek miatt nem okozna a jelölése.

A negyedik Cohn-nak, aki a Goldman Sachs befektetési bank korábbi elnöke, minimális esélye van, miután nemrég élesen bírálta Trump-ot.

Bárkit is választanak meg következő Fed-elnöknek a feladata változatlan lesz. A hivatalos célok (árstabilitás, alacsony munkanélküliség) mellett életben kell tartania a lehető leghosszabb ideig úgy a gazdasági ciklust, hogy közben ne keletkezzenek jelentős félreárazások a tőkepiacokon, ami egy újabb válság kirobbanásához vezethetne. Emellett persze meg kell felelnie Trump gyenge dollár elvárásának, ami 1,2 körüli euró-dollár árfolyamnál már részben teljesült is.

Aki szeretne Fed elnököt „játszani”, az kattintson IDE és jó szórakozást.

 

 

 

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről