héja-nász az avaron

2015-11-11

blinking idiot Sparrowhawk with still live pigeon CC BY-ND 2.0 https://flic.kr/p/ikSu5aDecemberben kamatot fog emelni a Fed. Az USA munkaerőpiaca és a befektetők várakozása is zöld lámpát adott a kamatemeléshez.

Az októberi munkaerőpiaci jelentés közel 300 ezer fős bővülésről számolt be az USA-ban, a foglalkoztatottság növekedési üteme pedig havi átlagban már 2011 eleje óta 200 ezer fő körül ingadozik, tehát összesen 12 millió új munkahely jött létre az elmúlt öt év során az Egyesült Államokban.

Minden adott tehát ahhoz, hogy ne halogassa tovább az alapkamat emelését a Fed, amelynek jegybankárai korábban már többször elkártyázták a hitelességüket, amikor a piaci hangulat ingadozása függvényében napolták el a döntést. Decemberben viszont már a kamatemelést támogató héják kerülhetnek többségbe a Fed döntéshozói között, mivel a piaci várakozások is egyre biztosabban ebbe az irányba mutatnak:

a decemberi Fed kamatemelés valószínűsége (forrás: Bloomberg)
a decemberi Fed kamatemelés valószínűsége (forrás: Bloomberg)

Mit hoz nekünk a Fed kamatemelése?

A kötvénypiac már beárazta az emelést: a 2 éves futamidejű amerikai állampapírok hozama 2010 óta nem volt ilyen magas szinten.

a 2 éves amerikai állampapír hozamának alakulása 2009-től (forrás: Bloomberg)
a 2 éves amerikai állampapír hozamának alakulása 2009-től (forrás: Bloomberg)

A kötvénypiac közép és hosszú távú kilátása szempontjából nem jó hír egy kamatemelési ciklus indulása. A fejlett részvénypiacok számára viszont pozitív üzenetet jelenthet a kamatemelés. A szeptemberben elhalasztott kamatemelést ugyanis még úgy értelmezték a piacok, hogy „baj lehet” az USA gazdaságával – ezért a részvénypiacok esésbe is kapcsoltak – most viszont megnyugtathatja a befektetőket a Fed emelése, amely azt a nézetet erősíti, hogy az Egyesült Államok gazdasága rendben van, és önerőből is képes a növekedésre.

[poll id=”6″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről