hogyan alakul a dollár sorsa?

2019-07-29

Ellentétben az elemzők várakozásaival, eddig az idei év is az amerikai dollár erősödését hozta, de még sok van hátra 2019-ből.

A dollár erősödése az elmúlt évben nagy részben annak a várakozásnak volt köszönhető, hogy az Egyesült Államok további import vámokat fog kiszabni Kínával szemben. Bár ez a kockázat továbbra is folyamatosan fenn áll, jelenleg úgy tűnik, mintha enyhült volna a feszültség a felek között, és a tárgyalások tovább fognak folytatódni, ami növeli a megegyezés esélyét is.

forrás: Bloomberg
De miért is olyan fontos a kereskedelmi konfliktus a dollár árfolyamára nézve?

Elméletileg, ha egy ország import vámokat szab ki egy másikkal szemben, akkor a devizájának is erősödnie kell, ellensúlyozva ezzel a vámok hatását. És mivel az USA-n kívüli többi jelentősebb gazdaság jobban függ a kereskedelem alakulásától, így ha a konfliktus enyhül, akkor az ezeknek a gazdaságoknak a növekedését jobban segítheti. Ez önmagában gyengítő hatással lehet a zöldhasúra.

Ezen felül, míg korábban az amerikai kamatemelések hatására folyamatosan nőtt a kamatkülönbözet a dollár javára, várhatóan a Fed lesz az, aki először kamatot vág, így a kamatkülönbözet csökkenése szintén nem a dollárt támogatja.

Azonban ami továbbra is a dollár malmára hajtja a vizet, az a jelenleg is fennálló növekedési különbség, főként a fejlett piacokkal szemben. Kérdés, hogy ez a különbség mennyire lesz tartós, mivel az elmúlt másfél év erőteljes amerikai növekedését nagyban segítette a költségvetési stimulus az adócsökkentéseken keresztül, ez a hatás viszont kezd elfogyni.

Mivel mindkét irányba lehet érveket felsorakoztatni, ezért inkább kettéválasztanám, hogy mi lehet legnagyobb hatással rövid, illetve hosszú távon a dollár alakulására.
Rövid távon azt gondolom, hogy a Fed kamatpolitikája fogja leginkább irányítani a dollár mozgását. Mivel viszont az USA növekedése egyelőre nem romlik tovább, az is könnyen elképzelhető, hogy a piac nagyon előreszaladt a várható kamatvágások tekintetében, így ha ez kiárazódna, az a dollár további erősödését okozhatná. Azt is hozzá kell tenni viszont, hogy bármennyi kamatvágás is érkezik a Fed részéről, az mind csökkenteni fogja az eddigi kamatkülönbözetet.

Hosszabb távon pedig az erős dollár arra motiválhatja az amerikai fogyasztókat és cégeket, hogy külföldről vásároljanak többet, amivel tovább nőhet az USA kereskedelmi hiánya, gyengítve ezzel a dollárt.

Összességében azt gondolom, hogy az elmúlt időszakban jellemző, viszonylag szűk sávból kis eséllyel törhet csak ki az amerikai fizetőeszköz, egészen addig, amíg a többi nagy gazdaságok nem mutatják egyértelmű jelét annak, hogy a növekedésük az USA-hoz viszonyítva jobban alakul.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről