hogyan alakultak 2018 meglepetései?

2018-12-27

Megjósolható volt a Bitcoin előtt álló hajtűkanyar? Vagy a magyar adósbesorolás változatlansága?

2018-ra is készítettünk egy 10 meglepetésből álló listát olyan eseményekből, amelyeknek bekövetkezése bár nem tűnt valószínűnek, mégis láttunk megvalósulásukra reális esélyt. Az alábbiakban felidézzük e listát és összegezzük, hogyan alakultak egyes elemei az év során.

amik megvalósultak

kidurran a bitcoin lufi – bekövetkezés valószínűsége: 10%

A kriptodevizák körül tapasztalt tavalyi eufórikus hangulat kíméletlenül ért véget 2018 január elején: idén már több mint 85%-t vesztett értékéből a Bitcoin a közel 20 ezer dolláros csúcs óta. A teljes képhez hozzátartozik, hogy jelenleg a tavaly nyár végi szinteken tartózkodik az árfolyam, amely jól mutatja, hogy az idei zuhanás a 2017-es év második felében látott parabolikus növekedést érintette ez idáig. A Bitcoin mögött álló blockchain technológia ugyanakkor nagyságrendekkel tágabb témakör, mint kizárólag a kriptodevizák világa. E technológiában óriási lehetőségek rejtőznek, amelyek a következő években kiforrhatják magukat.

bitcoin

 

nem kap felminősítést Magyarország – bekövetkezés valószínűsége: 15%

Annak ellenére, hogy az elemzők nagy része Magyarország felminősítését várta 2018-ban, a három nagy hitelminősítő közül semelyik sem módosította az ország besorolását. Noha a hazai gazdaság dinamikusan bővült, valamint az államadósság mérete és finanszírozási szerkezete is javult, a felminősítést nem tartották a hitelminősítők aktuálisnak. Az okok között főként a nagyon feszes munkaerő-piaci helyzetet, az EU által Magyarország elleni indított kötelezettségszegési eljárásokat és a kivárást említik az MNB jövőbeli döntéseire vonatkozóan.

minősítés

 

amik nem valósultak meg

40 dolláros olaj – bekövetkezés valószínűsége: 20%

Kiadós hullámvasúton van túl idén az olaj árfolyama: egy hordó Brent olajért januárban 65, október elején még több mint 85, november végére már 60 dollárt sem kellett fizetni. Az őszi zuhanást a túlkínálattól és a globális gazdasági lassulástól való félelem hajtotta.

olaj

 

Trump 2018-ban megbukik – bekövetkezés valószínűsége: 10%

Az idei év is Trumptól volt hangos. Ahogy megszokhattuk, az amerikai elnök szívesen hallatta a hangját elsősorban a kereskedelmi nyomásgyakorlással összefüggésben. Az amerikai időközi választások a várt eredményt hozták, Trump bukása idén is elmaradt. Ugyanakkor egykori kampánycsapata és az oroszok közötti esetleges összejátszással kapcsolatosan jelenleg is tart a vizsgálat, amelynek végkifejlete komoly következményeket hordozhat magában.

trump

 

inverzzé válik az amerikai hozamgörbe – bekövetkezés valószínűsége: 15%

Sokszor az inverz hozamgörbét recesszió indikátornak tekintik, így számos elemző figyeli, hogy milyen messze vagyunk a bekövetkezésétől. Idén is közelebb kerültünk a hozamgörbe inverzzé válásához, ugyanakkor tíz bázispont híján az esemény (még) nem következett be.

amerika

 

már jövőre kamatot emel az EKB – bekövetkezés valószínűsége: 10%

Az eszközvásárlási program kivezetésén kívül érdemi változtatást nem hajtott végre az EKB. Az első kamatemelésre a legtöbb elemző szerint legkorábban 2019 végén lehet számítani, de inkább 2020 tűnik már a reális forgatókönyvnek.

ekb

 

a britek mégsem lépnek ki az EU-ból – bekövetkezés valószínűsége: 15%

A rendkívül zavaros kilépési folyamatot tovább nehezíti a brit politikai elit megosztottsága: Theresa May el is halasztotta a decemberre kiírt parlamenti szavazást az általa kitárgyalt kilépési feltételek elfogadásáról, ugyanis nem lett volna meg a többség hozzá. Ha nem fogadja el a tervezetet a brit parlament január végéig, akkor márciusban lényegében kiesnek a britek az EU-ból (hard Brexit). További érdekesség, hogy az uniós bíróság kimondta, hogy a Brexit az utolsó pillanatig egyoldalúan visszavonható az Egyesült Királyság részéről, aminek felmerülése még aktuálissá is válhat, ha a kilépési tervezetre nem bólint rá a parlament. Egy ilyen szcenárió persze óriási csorbát ejtene a brit demokrácia hiteles működésén. Bárhogy is alakuljon, a világ árgus szemekkel figyeli az eseményeket.

brexit

 

300 alatt az euró – bekövetkezés valószínűsége: 10%

Miután három éven keresztül csak rövid időszakokra mozdult ki a forint a szűk, 307-317-es EURHUF sávból, idén májusban jelentős változás történt: a forint gyengülni kezdett a megnövekedett geopolitikai kockázatok erősödésével párhuzamosan, a jegyzések 330 fölött is jártak, jelenleg a 320-325 sávban zajlik az iránykeresés. A hazai fizetőeszközre ellentétes irányú erők hatnak: míg az ultralaza monetáris politika és a felmerülő geopolitikai kockázatok forintgyengítő, a pozitív folyó fizetési mérleg és az erős makrogazdasági teljesítmény erősítő hullámokat keltenek.

euró

 

jövőre a Fed leáll a kamatemeléssel? – bekövetkezés valószínűsége: 10%

A Fed tovább folytatta a monetáris szigorítást, amelyet jól mutat, hogy idén négy 25 bázispontos emelést is végrehajtottak a döntéshozók, az amerikai alapkamat jelenleg 2,5%-on áll. Egyre közelebb kerülünk az egyensúlyi szinthez, így jövőre már az ideinél kevesebb kamatemelésre számíthatunk. A Fed további szigorításának elsősorban a gazdaság jelentős (várakozásokat lényegesen meghaladó) lassulása tehetne keresztbe: az elemzők 2,5% körüli növekedést várnak 2019-ben az amerikai gazdaságtól.

fed

 

gyorsul a kínai növekedés 2018-ban – bekövetkezés valószínűsége: 10%

A kínai gazdaság növekedési dinamikája változatlan maradt, folytatódott a fokozatos lassulás. Az éves GDP növekedés várhatóan 6,5% körül alakul 2018-ban. A kínai vezetők nem tétlenkednek, kiemelt céljuk a növekedés stabilizálása a következő időszakban.

kína

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről