hogyan fektess be NYESZ számlán? Az 5 legfontosabb szabály

2016-01-21

rudyanderson - Old man is happy on the beach CC0 Public Domain https://pixabay.com/photo-442252/Az év végén dömping mennyiségben jelentek meg írások arról, hogyan lehet adót optimalizálni a különböző megtakarítási számlatípusokkal (kamatadót nem fizetni és a lehető legtöbb állami támogatást kapni). A megfelelő befektetési stratégia megválasztására, a transzparens befektetési megoldások számára kevés tér maradt. Nézzük az öt legfontosabb szabályt, hogyan fektess be nyugdíj-előtakarékossági számlán!


 
melyek a legfontosabb szabályok? Hogyan fektess be NYESZ-en?

  1. Ha fiatal vagy (pl. van 30-35 éved nyugdíjig), akkor kisebb összegek befektetése is elegendő havonta, pl. 5-10 ezer Ft. A kamatos kamat hatás többet hozzátehet a megtakarításhoz, mint amennyi tőkét beletettél és állami támogatást kaptál (a kamatos kamat hatás erejéről részleteket találhatsz „(Ny)eszes kisebbség” című cikkünkben itt).
  2. Ha kevesebb időd van a nyugdíjig, növeld a NYESZ-re tett pénzt, amennyire csak lehetséges, próbálj legalább annyit befizetni évente, amellyel a maximális állami támogatást megkaphatod (részletes számpéldákat itt találsz, „(Ny)eszes kisebbség” című cikkünkben).
  3. Havonta tegyél félre, adj rá rendszeres megbízást a bankodnak, az év végi egyszeri nagy összeg befizetése bizonytalan, mindig lutri, hogy marad-e pénzed, vagy sem. A havi rendszeresség fegyelmezetté tesz. Meg fogsz lepődni az eredményességén.
  4. Ha nem vagy nagyon képzett befektető és nem is akarsz elmélyedni a befektetések útvesztőiben, akkor vegyél egy kockázati kategóriádnak megfelelő nyíltvégű vegyes befektetési alapot, és ebben gyűjtsd a megtakarításaidat (részletesebben „Az a bizonyos legjobb harminc nap” írásunkban). Fillérekért megkapsz egy jól diverzifikált portfóliót, megkapod a szakértői vagyonkezelést, az eszközallokációt (mit súlyozz felül, vagy alul a portfólióban, hogyan reagálj a piaci változásokra, stb.)
  5. Ha tőzsdéző befektető is vagy, akkor tőzsdei ügyleteidet is nyugodtan menedzselheted NYESZ-en, a végeredményt adómentesen fogod megkapni a NYESZ ismert előnyeivel együtt.

+ egy tipp: ha van 30-35 éved nyugdíjig, fontold meg, hogy eggyel nagyobb kockázatot vállalj, mint ami a jelenlegi besorolásod, és aszerint válassz nyíltvégű vegyes alapot. (Pl. ha óvatos megtakarítónak számítasz, válassz dinamikus vegyes alapot). Hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és a kockázatosabb eszközök árfolyam-ingadozása is kisimul.

Bocsánat, plusz még egy tipp: jutalmazd meg magad az öngondoskodásért, pl. ha elérted az első milliódat NYESZ-en, vagy ha megérkezett a számládra május-június környékén az állami támogatás. Csoki, extra mozi, vagy sör ízlésed szerint.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről