Hogyan fektessünk be bizonytalan időkben?

2022-03-24

Az ukrajnai orosz invázió jelentős árfolyam-ingadozást eredményezett a tőzsdéken. Befektetőként hogyan tudjuk a legjobban felvértezni magunkat ilyen esetben? Először is, maradjunk nyugodtak, a pánik ilyenkor sem jó tanácsadó.

Sok befektető pánikba esik egy olyan időszakban, amikor a részvényárfolyamok gyakran váltanak élénk pirosra, és az indexek ritkán látott hullámvasútszerű mozgásokat végeznek. Ilyenkor a legjobb, ha nem feledkezünk meg a befektetések egyik legfontosabb alapszabályáról: maradjunk a kijelölt úton és ne hagyjuk, hogy az érzelmek elhamarkodott döntések meghozatalára késztessenek minket, még akkor sem, ha ez kihívásnak bizonyul.

Befektetőként fel kell ismerni, hogy a korrekciók és a medve piacok (olyan hosszútávú időszakok, amikor az árfolyamok jellemzően csökkennek) is, függetlenül azok okától, a részvénypiac velejárói. Ezek a gazdaság természetes ciklusának részei. Nem az a kérdés, hogy bekövetkeznek-e, hanem az, hogy mikor. Gyakran az a legjobb megoldás, ha egyszerűen “kiüljük” ezeket az időszakokat. Az időzítést a “profik” tartják a saját erősségüknek, de ők is nagyon gyakran tévednek, csak éppen olyankor nem nagyon dicsekednek vele.

Senki sem tudja, hogy egy elhúzódó medve piac felé tartunk-e. Még a legnagyobb befektetési guruknak sincs üveggömbjük. Egy medve piac átlagosan 9,6 hónapig tart. Ez hosszúnak tűnik, de egy átlagos bika piac, amelyben a részvénypiacok emelkednek, sokkal tovább, 2,7 évig tart. A médiában a szalagcímek általában sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a gyors részvénypiaci esésnek, mint a fokozatosan felfelé ívelő, hosszú távon szép hozamokat nyújtó piacoknak. Múltbeli tapasztalatok alapján, egy átlagos bika piac során a részvénypiacok átlagosan 112 százalékkal emelkedtek.

Egy naptári év során a 10 százalékos, vagy annál nagyobb mértékű „rendes” korrekciók a piac természetes velejárói. A J.P. Morgan Asset Management kiszámolta, hogy az S&P500 index 1980 óta átlagosan 14 százalékos visszaesést élt át egy-egy éven belül, amelyet az emelkedések legtöbb esetben kompenzáltak. E jelentős közbenső korrekciók ellenére a 42 évből 32 év nyereséggel zárult. Befektetőként pedig átlagosan 9,4 százalékos hozamot érhettünk el 42 év alatt, az osztalékokat nem számítva.

Befektetőként dönthetünk úgy, hogy egy hullámzó piacon felszámoljuk a teljes portfóliónkat, és mindent készpénzben tartunk, de ez nem jó ötlet. A piacról való teljes kiszállás soha sem kifizetődő stratégia. A Glenview Trust amerikai vagyonkezelő társaság átfogó tanulmányt készített a geopolitikai konfliktusok idején a részvénypiacok viselkedéséről. Az általuk vizsgált 29 válságban a második világháborútól kezdve a részvénypiacok három hónappal később ismét magasabb szinten voltak, mint a válság kezdetekor. Ha a felpattanáskor kimaradunk a piacról, akkor jelentős profit potenciált kockáztatunk, amelyek hosszú távon negatívan hatnak a portfóliónk teljesítményére. Ha nem vagyunk jelen a piacon, nem fogjuk tudni, hogy mikor szállhatunk vissza.  A piacon maradás és a visszaesések “kiülése” a legjobb, amit tehetünk.

Volatilis piacon kiváló stratégia lehet a hozamszerzésre, ha fegyelmezettek maradunk és rendszeres időközönként (pl. minden hónapban) befektetünk egy bizonyos összeget. Így kedvezőbb áron is vásárolunk, amikor a piacok éppen esnek. Ilyenkor ugyanazért az árért több befektetési jegyet vagy részvényt kapunk, és a különböző beszállási pontok időben is szétterítik a kockázatokat.

Az energiavállalatok most profitálnak a kiugró nyersanyag árakból, amelyek „megolajozzák” az árrésüket. Ezek nem csak a hagyományos olaj- és gázipari óriások, mint a Shell vagy a BP, hanem a zöld energia szereplői is. Idővel a szél- és napenergia, valamint az akkumulátor gyártással foglalkozó cégek is profitálni fognak ebből. Ez az ágazat sokkal olcsóbb lett befektetési szempontból az utóbbi időben, mert több mint egy éve alulteljesít a pénzpiacokon.

Az elmúlt napok tőzsdei emelkedései ellenére az ingadozások velünk maradnak, és természetesen van esély további esésekre a részvény piacokon. Azonban a fenti finomhangolásokkal jobban felvértezhetjük a portfóliónkat a geopolitikai bizonytalansággal szemben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legjobb, ha ilyen esetekben hűségesek maradunk a befektetési stratégiánkhoz, ez hosszú távon mindig kifizetődő.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,88  (16 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről