hogyan használjuk fel megtakarításunkat nyugdíj-kiegészítésre? 1. rész

Sokat foglalkozunk azzal, hogyan takarítsunk meg nyugdíjas éveinkre, de mi történjen, miután nyugdíjba mentünk?

A nyugdíj összege az utolsó fizetésünkhöz képest nagy valószínűséggel visszaesést jelent, és ha nem szeretnénk leadni a korábbi életszínvonalunkból, akkor a „nyugdíj-kiegészítést” a megtakarításaink fogják biztosítani.

Az első eldöntendő kérdés, hogy hány év alatt szeretnénk „felélni” a megtakarításainkat? Ha 10 évet mondunk, akkor sokkal nagyobb havi kiegészítésre számíthatunk, de miből fogunk megélni a 10. év után?  A várható életkor növekedésével a nyugdíjasként megélt éveink száma jó esetben akár 20-25 is lehet, ezért célszerűbb inkább egy 25 éves időszakban gondolkodunk. Ha esetleg mégsem éljük meg a 25 évet, akkor megtakarításunkat örököseink öröklik.

A következő lépésként készítsünk leltárt arról, hogy milyen megtakarításaink vannak! Ha tudatosan – a nyugdíjcélú adókedvezményeket kihasználó módon – készültünk a nyugdíjas korunkra, akkor nagy valószínűséggel van önkéntes nyugdíjpénztári (esetleg magánnyugdíjpénztári) megtakarításunk, nyugdíj-előtakarékossági számlánk (NYESZ), nyugdíjbiztosításunk és egyéb megtakarításunk TBSZ vagy csak sima értékpapír számlán. (Arról, hogy mekkora összeg gyűlhet össze nyugdíj célú megtakarításainkból a következő bejegyzésekben írunk: hogyan tanítsuk gyermekeinket befektetni? 2. rész(Ny)eszes kisebbség.) Szerezzünk be tehát meglévő megtakarításainkról egy-egy friss egyenleget és adjuk össze ezek összegét. Amit végeredményként kapunk, az lesz az az összeg, amiből gazdálkodhatunk.

A példa kedvéért legyen ez az összeg 20 millió Ft, az alábbi összetételben:

 

Mire elegendő ez a pénz, mekkora havi kiegészítés biztosíthat ez nekünk?

Ha 25 éves időszakra számolunk, akkor egyszerű osztással számolva, hozamok nélkül (persze lesznek hozamaink) az indulás évében éves szinten 800 ezer, havi szinten 66 ezer Ft nyugdíj kiegészítést jelent. Ebben az esetben nem számoltunk hozamokkal, de a hozamok a későbbi évek kifizetéseit fogják növelni.

A megtakarítások átstrukturálásáról, az egyes elemek felhasználási sorrendjéről a következő részekben lesz szó.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről