hol járunk a gazdasági ciklusban, mibe érdemes most befektetni?

2023-05-05

Ha befektetőként jó döntéseket szeretnénk hozni, mindig érdemes eltávolodni a napi hírek zajától és hátrébb lépni néhányat, hogy a nagy képet lássuk. Ebben segíthet az, ha meghatározzuk, hol járunk épp a gazdasági ciklusban, mivel ennek komoly hatása van arra, melyik befektetés teljesíthet jobban az előttünk álló időszakban.

Ha a globális gazdaságot nézzük, akkor jelenleg a gazdasági növekedési ciklus késői szakaszából egyre inkább átlépünk a recessziós szakaszba, így érdemes a portfólióink szerkezetét is ennek megfelelően áthangolnunk.

Ebben a szakaszban jellemzően a gazdasági aktivitások és a vállalati profitok csökkenésnek indulnak és a vállalkozások és a fogyasztók számára egyre nehezebben érhető el hitel. A vállalati készletállomány és az értékesítés is visszaesik, fokozatosan megteremtve majd a feltételeket a későbbi fellendüléshez. Az infláció mérséklődésével párhuzamosan a monetáris politika is egyre támogatóbbá válik, és szép fokozatosan a kamatok csökkenésnek indulnak.

Recessziós gazdasági környezetben a részvények általában gyengén teljesítenek, főként a gazdasági növekedésre érzékeny szektorok, mint például az ingatlanpiaci, technológiai vagy ipari szektor szenvedhetnek. Ezzel együtt a defenzívebb, stabil osztalékot fizető szegmensek, mint az egészségügyi-, az alapvető fogyasztási cikkeket előállító- vagy a közszolgáltató-szektorok felülteljesítőek lehetnek.

A részvényekkel szemben a kötvényeknek azonban pont ebben a szakaszban jöhet el az idejük. Elsőként a befektetési besorolású vállalati- és államkötvények profitálhatnak a jelenlegi magas hozamszintekből, és abból, ha az infláció csökkenésnek indul és a jegybankok is szép lassan elkezdik majd csökkenteni az irányadó kamatszinteket. Ebben az esetben a kötvényhozamok is csökkenésnek indulhatnak, amely a kötvényárfolyamokat felfelé hajthatja.

A pénzpiaci eszközök pedig még egy darabig profitálhatnak a magas kamatokból, de a hozamelőnyük fokozatosan elolvadhat a hosszabb kötvényekkel szemben.

Ennek a jeleit már láthatjuk, akár a hazai, akár a globális folyamatokat nézzük. Itthon az infláció várhatóan ezekben a hónapokban tetőzik, és a jegybank valamikor június körül elkezdheti csökkenteni a 18%-os irányadó kamatszintet. Az Egyesült Államokban a Fed épp a napokban emelte 5,25%-ra az irányadó kamatsáv tetejét, azonban a kommunikációja arra utal, hogy ha a gazdasági és az inflációs folyamatok ezt alátámasztják, valahol itt lehet a kamatemelési ciklus teteje. Az Európai Központ Bank még szintén kamatot emelt, 3,25%-ra és itt még lehet néhány kisebb emelés a pakliban, de már Európában is közeledünk a szigorítások végéhez.

Tehát egyelőre még csak közelítünk az inflációs és a jegybanki fordulathoz, de a piac mindig előrébb jár, és így nekünk is érdemes jóval előrébb gondolkodnunk, ha a befektetéseinkről döntünk.

Mindezek alapján az idei évben érdemes lehet majd a pénzpiaci eszközökből és a rövid lejáratú kötvényekből fokozatosan átsúlyozni a hosszabb lejáratú kötvények felé. Amikor hosszabb futamidejű kötvényekbe fektetünk, figyeljünk arra, hogy ezeknek a befektetéseknek az árfolyama akár jelentősen ingadozhat a futamidő alatt, ezért mindenképpen hosszabb, több éves időtávban gondolkodjunk, és fokozatosan, lépésenként, időben elosztva építkezzünk.

Ha előre gondolkodunk, a nagy képet nézzük és kihasználjuk a gazdasági ciklusok változásából fakadó lehetőségeket, még jobb befektetőkké válhatunk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (8 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről