hullámvasúton a gazdaság

2016-01-29

photo: Jonrev, public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Demon_Roller_Coaster.jpg#/media/File:Demon_Roller_Coaster.jpgIzgalmasan indult az év eleje, mivel az előző évek emelkedő trendjét követően idén tőzsdei lejtmenet és csapkodó árfolyamok jellemzik a tőkepiacokat. Globális szinten leheletnyi gazdasági gyorsulásra, éves szinten 3,3%-os növekedésre lehet számítani a tavalyi 3,1%-os bővülést követően. Az egyes régiók azonban eltérő ciklusban vannak a gazdaság állapotát tekintve, így minden régió tartogat meglepetéseket az idei évben.

a meghatározó gazdaságok helyzete (forrás: K&H Alapkezelő)
a meghatározó gazdaságok helyzete (forrás: K&H Alapkezelő)

USA: expanzió

A Fed tavaly decemberi kamatemelése mérföldkövet jelentett, és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok gazdasága kellően erős a monetáris szigorításhoz. Az USA gazdasága jelenleg a növekedési szakaszban van, amit az is mutat, hogy a jegybank tavaly decemberben még négy kamatemelést irányzott előre az idei évre. A makrogazdasági várakozások azonban már némi lassulást vetítenek előre, hiszen míg a szolgáltató szektor várakozásai és a munkaerőpiac helyzete kedvező, addig a feldolgozóipar kilátásai 2009-ben voltak utoljára ilyen mélyponton. Ennek megfelelően a piac jóval visszafogottabb a kamatemeléseket illetően, és csupán egy-két szigorítást valószínűsít, de az sem zárható ki, hogy a kínai lassulás és a piaci bizonytalanság hatására elmarad az idei kamatemelés.

Európai Unió: kilábalás

Az Európai Unióban továbbra is alacsony szintű gazdasági bővülésre lehet számítani, de egyértelműen javulás várható az első negyedévben. A feldolgozóipar kilátásai másfél éves csúcson vannak, a szolgáltatóipar pedig már fél éve kedvező várakozásokat mutat. Az erőteljesebb gazdasági növekedésre ugyan árnyékot vet a kínai lassulás – hiszen az Unió gazdaságát jóval érzékenyebben érinti, mint az USA-t – azonban az EKB lazító intézkedéseinek kedvező hatásai ezt láthatóan ellensúlyozzák. A befektetői hangulat javulása egyértelműen tetten érhető a hangulatindexekben, a kötvényhozamok lenyomása segíti az államadósságok finanszírozását, és az euró tavalyi mintegy 13%-os gyengülése a dollárral szemben támogatóan hat minden eurózónás ország exportjára.

feltörekvő piac: lassulás, recesszió

Nem indul jól az év eleje a feltörekvő piac számára. Kínában a GDP-növekedés várhatóan idén tovább lassul a tavalyi 6,9%-ról 6,5%-ra. Ez egyrészt a jüan leértékelésének folytatását vetíti előre, másrészt nehezíti a nyersanyag-kitermelő országok helyzetét. Tovább rontja a helyzetet, hogy az amerikai kamatemelési ciklus kezdete miatt felgyorsulhat a tőkekivonás a feltörekvő országokból – főként Törökország, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika esetében -, ami az állampapír-hozamok emelkedését, és a helyi deviza gyengülését okozza, jelentősen megnehezítve ezzel az országok finanszírozhatóságát.

Magyarország

Az első negyedév legizgalmasabb eseménye kétségtelenül a felminősítés lehet. A tavalyi év 2% körüli költségvetési hiánya, és az év végén visszafogott kötvénykibocsátásnak is köszönhetően 76% közelébe csökkenő GDP-arányos államadósság meggyőzheti végre a hitelminősítőket. Eközben a kéthetes kötvények kivezetésével a Magyar Nemzeti Bank nyomja lefelé a kötvényhozamokat, így bár az első negyedévben nem számítunk az alapkamat újbóli csökkentésére, a hazai kötvényekben látunk fantáziát a következő hónapokban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről