ingyenhitel a németeknek

2016-06-10

A tízéves német hozamok soha nem látott alacsony szintre, gyakorlatilag nullára zuhantak. Mit üzen ez nekünk, befektetőknek?

 

 

Az utóbbi napokban újabb hullámban 0,01%-ra csökkentek a tízéves német kötvényhozamok, így Németország gyakorlatilag ingyen tudja magát finanszírozni. Igaz, a németek továbbra is tripla A-besorolásúak, így nem csoda, hogy a piac olcsón hajlandó pénzt kölcsönözni nekik, de azért a nulla százalék már kicsit extrémnek tűnik.

a 10 éves német államkötvény hozamának alakulása 2001-től (forrás: Bloomberg)
a 10 éves német államkötvény hozamának alakulása 2001-től (forrás: Bloomberg)

mi állhat a háttérben?

Ha szerencsésebbek vagyunk, akkor „csak” az esetleges brit kilépést, a BREXIT-et kezdték el árazni a piacok, és menekülnek a biztosnak tekintett német papírokba.

Sokkal rosszabb az üzenet, ha attól tartanak, hogy az eurózóna, élén Németországgal, japanizálódik, tehát a jelenlegi nem túl erős növekedést ismét a lassulás, recesszió váltja fel. Ekkor ugyanis Nyugat-Európára – Japán elmúlt húsz évéhez hasonlóan – deflációs, stagnáló időszak vár, ahol még nulla százalék mellett is jobb kölcsönadni a pénzünket egy biztos államnak, mint bukni a részvényeken vagy negatív kamatozású betéteken.

Reméljük, inkább az első esetről van most szó.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről