itt a hozamsivatag – mit tegyünk?

2016-08-04

SONY DSCAz elmúlt 30 év kiemelkedő reálhozamai után nehezebb időszakra kell készülnünk. De mégis hogyan?

 

A McKinsey egy pár hónapja megjelent tanulmányában rámutatott, hogy az utóbbi három évtizedben látott kiemelkedő, inflációval korrigált részvény- és kötvénypiaci hozamok aranykora véget ért a fejlett piacokon. A körülmények szerencsés együttállása, mint az egyszerre csökkenő kamatkörnyezet és infláció a dinamikusan bővülő vállalati profitokkal együtt várhatóan nem fog megismétlődni hasonló mértékben egyhamar.

mi áll a háttérben?

A fejlett piaci kötvényhozamok rekord mélyponton vannak, innen nagyon nehéz lesz a korábbihoz hasonló árfolyamnyereséget elérni a kötvény-portfóliókon hosszú távon. Az amerikai és az európai nagyvállalatok pedig várhatóan nem fogják tudni a korábban látott ütemben növelni profittermelő képességüket. Egyrészt az egyre hatékonyabbá váló feltörekvő piaci vállalatok fokozzák a globális versenyt, másrészt a kisebb cégek az újfajta értékesítési technikákban, a digitalizációban és a közösségi médiában rejlő lehetőségek sokkal rugalmasabb kihasználásával ronthatják a nagyok üzletét.

mit tudunk tenni?

Ha a következő három évtizedben is sikeres befektetők szeretnénk lenni, akkor továbbra sem „a” legjobb befektetést, hanem minél több lehetőség legjobb kombinációját kell keresnünk. Akár egyedileg összerakva, akár egy jól diverzifikált, kockázati profilunknak megfelelő, szakemberek által összeállított befektetési alapon keresztül megvalósítva.

Egy megfelelően színes, és valós hozampotenciállal rendelkező portfólióban továbbra is helye van a hazai és a globális kötvényeknek és részvényeknek. A hazai eszközök súlyán a korábbiakhoz képest nem feltétlenül kell változtatni, a csökkenő várható hozamok azonban a nemzetközi résznél komoly átalakítást indokolnak.

szabjuk újra a portfóliónkat!

A változó környezethez alkalmazkodva érdemes a fejlett piaci államkötvények és pénzpiaci eszközök arányát csökkenteni, hiszen ezeknek az eszközosztályoknak az előremutató hozama rendkívül alacsony jelenleg. Ahová részben átsúlyozhatunk, azok az eszközök, ahol még találunk érdemi hozamot. Ilyenek lehetnek például a befektetési minősítésű, fejlett piaci vállalati kötvények. Ezek természetesen nagyobb kockázatot jelentenek, mint a fejlett piaci állampapírok, megfelelő súlyozással azonban kordában tudjuk tartani portfóliónk várható árfolyam-ingadozását.

A részvény eszközöknél hosszú távú szemléletben kifizetődő lehet nyitni a feltörekvő piaci papírok felé, természetesen itt is nagyon ügyelve a megfelelő diverzifikációra és arányokra. Dinamikusabb befektetők pedig további alternatív eszközökkel, mint például nyersanyagpiaci, vagy akár az ingatlanpiachoz kapcsolt befektetésekkel színesíthetik portfóliójukat.

A legfontosabb tehát, hogy hosszabb távra szóló befektetéseink szerkezetét hozzáigazítsuk a megváltozott körülményekhez. A hatékony portfólió építésének szabályai továbbra sem változtak, de az eszközök átrendezésével és az arányok módosításával sikeresen válaszolhatunk az új kihívásokra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről