itt a várt fordulat Svédországban?

2016-04-21

sved_hullamvasutA svéd jegybank, a Riksbank mai döntése ugyan nem okozott nagy meglepetést, de már érezni lehet a hangsúlyeltolódást az árfolyampolitikában. De mi is történik pontosan?

 

 

A svéd Riksbank a ma bejelentett döntés értelmében változatlan szinten, -0,5%-on hagyta az irányadó kamatot, miközben a korábban 200 milliárd svéd koronát elérő kötvényvásárlási programot további 45 milliárddal emeli meg. Az indoklásban a jegybank elismeri az erős belső fundamentumokat, de a világgazdaságban meglévő kockázatok és a nagyon alacsony globális hozamkörnyezet miatt attól tart, hogy a svéd korona esetleges gyors erősödése alááshatja a svéd növekedést és az inflációs cél elérését. Emiatt nem zárja ki, hogy a jövőben akár devizapiaci intervencióval gyengítse az árfolyamot.

A fenti döntéssel a jegybank nagyjából hozta a piaci várakozásokat, miután az elmúlt hónapokban továbbjavuló makrókép miatt a korábbinál már csak kisebb lazításra számítottak most a befektetők.

hogy látom én most a svéd korona helyzetét?

Egyrészről a fundamentumok továbbra is erősek: például maga a jegybank előrejelzése szerint is a svéd gazdaság idén – az eurózónát messze meghaladóan – 3,7%-kal fog növekedni és jövőre elérik a 2%-os inflációs célt.

az euró és a svéd korona árfolyamának alakulása 2014 januárjától (forrás: Bloomberg)
az euró és a svéd korona árfolyamának alakulása 2014 januárjától (forrás: Bloomberg)

Másrészről a koronában meglévő pozícionáltságot megnézve a piac is kezd átállni az erősödés oldalára, mivel már nem hisz a Riksbank erejében, miszerint érdemben gyengíteni tudja majd az árfolyamot.

Összességében arra számítok, hogy a Riksbank eddigi lazító politikája idővel az erős fundamentumok súlya alatt valóban „megtörik”, és engedni fogja a korona már elindult erősödését.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről