itt az új fekete bárány

2016-01-18

Streuli Silvan - a black and a white sheep2016-ban némi meglepetésre nem a magyar adósság besorolása változott először a régióban. Amíg mi a felminősítésre várunk, addig tőlünk északra megérkezett a hidegzuhany.

 

Az S&P pénteki bejelentése alapján az új lengyel minősítés A- után BBB+, azaz „lefokozás”. A kilátás is negatív, így újabb lépés jöhet, ha nem látnak a döntéshozók változást. Az indoklás szerint az intézményi „fékek és ellensúlyok” rendszerében bekövetkezett változások, valamint a várhatóan romló gazdasági és fiskális mutatók vezettek a leminősítéshez. Ugyanakkor a Fitch megerősítette a lengyel besorolást és stabil kilátást adott.

A piaci reakciók egyértelműen negatívak: a zloty hirtelen nagyot gyengült és a kötvénypiacon is megugrottak a hozamok (a lengyel 10 éves papír hozama a hasonló magyar kötvény közelébe emelkedett).

EURzloty
az EUR/PLN árfolyam változása a bejelentés hatására (forrás: Bloomberg)
a magyar (narancs vonal) és a lengyel (kék vonal) 10 éves államkötvény hozamának alakulása 2014.12.30-tól (forrás: Bloomberg)

 

A varsói tőzsde már régóta alulteljesítő a régióban, ott már egy ideje adnak mindent a befektetők a gazdaságpolitikai irányváltás miatt.

a magyar (narancs vonal) és lengyel (kék vonal) tőzsdeindex teljesítménye 2014.12.30-tól (%-ban kifejezve, forrás: Bloomberg)

 

A jól ismert mondás szerint „lengyel magyar két jó barát”, de mi most szerintem sokkal jobb irányba haladunk, és tavasszal jó eséllyel újra befektetési kategóriába kerülünk, ami pozitív hatással lesz a magyar eszközök (kötvény, forint) iránti keresletre.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről