itt az új svájci frank?

2016-03-03

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAFent északon van egy ország, ami a mostani, deflációtól rettegő Európában meglehetősen jól teljesít. Mit jelenthet ez nekünk, befektetőknek?

 

 

pár tény a svéd gazdaságról:

  • 2015-ben 4,5%-kal nőtt a gazdaság, kétszer gyorsabban, mint a szomszédos Németországé. Ráadásul ez a növekedés széles bázison nyugszik: a háztartások és az állami kiadások mellett a beruházások is erősek. A GDP-növekedés már idén eléri a potenciális növekedési ütemet.
  • az alacsony hozamkörnyezetnek hála dübörög az ingatlanpiac.
  • az inflációt ugyan az olajár jelenleg itt is lenyomja, de a fentiek alapján az áremelkedés üteme – nem meglepő módon – már jövőre eléri a 2%-os inflációs célt és várhatóan 2018-ra túl is szárnyalja azt.
  • a külkereskedelemben is erősek: mostanra a GDP 7%-ára nőtt a folyó fizetési mérleg többlete.

mit csinál erre a svéd jegybank?

Gyengíteni próbálja a koronát.

mi van?! Gyengíteni?!

EURSEK
az euró/svéd korona árfolyamának alakulása 2011-től (forrás: Bloomberg)

Igen, -0,5%-os kamattal, mennyiségi lazítással, szóbeli intervencióval, mivel a pozitív kép ellenére továbbra is lefelé mutató kockázatokat lát és attól tart, hogy a többi központi bank hozzájuk hasonlóan a devizák gyengítésére törekszik. És ha az Európai Központi Bank jövő héten valóban tovább lazít, akkor a piaci várakozások szerint a svéd Riksbank is arra megy tovább. Legalább a svájciakkal ellentétben a svédeknek nincs fix árfolyamplafonjuk.

akkor most korona-erősödésre vagy gyengülésre játszunk?

Az álmoskönyvek szerint nem jó egy jegybank ellen fogadni. De mi van, ha a jegybankon belül sem teljes már az összhang a további gyengítést illetően? És mi van, ha a gazdaság szembemegy a jegybank véleményével?

A svéd korona lehet, mégis erősödésre ítéltetett?

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről