javulás a megtakarításokban – avagy mikor érdemes félretenni?

2019-05-28

Május első felében körbejárta az online sajtót egy kutatás, amely a magyarok jövedelmi és megtakarítási helyzetét vizsgálta. A Scale Research Bankindex kutatása több oldalról vizsgálta a pénzügyi helyzetünket (mindennapi kiadások, hitelfelvétel, megtakarítás) és bár 2013 óta folyamatos javulást mutatnak a számok – többen gondolják úgy, hogy többet engedhetnek meg maguknak mindennapi kiadásként; bátrabban foghatnak hitelfelvételbe – azonban megtakarításokat tekintve a válaszadók (5000 fő) csupán 9%-a gondolja azt, hogy egy év múlva többet tud majd félretenni. Ha a növekedést nem csak a hírekből halljuk, de saját bőrünkön is tapasztaljuk (pl. magasabb fizetés) akkor ez ellentmondó lehet. Ugyanakkor általában igaz, hogy ha nő a fizetésünk, akkor első körben a fogyasztási szokásaink tolódnak feljebb (ahogy ezt a kutatási eredmények is érzékeltetik) és nem tesszük félre azonnal a többletet. Így máris érthetővé válik, hogy miért nincsenek olyan pozitív várakozásaink a jövővel kapcsolatban.

hogyan takarítunk akkor meg?

Meglátásom szerint kétféleképpen érdemes megtakarítani. Lehet rendszeres, többször kisebb összegben, vagy egyszeri (egy nagyobb) összeggel operálni. Mindkettő lebontható további két fajtára az alapján, hogy mikor esedékes félretenni: hó/év eleji vagy hó/év végi megtakarítás.

Magyarország elhanyagolható hányada rendelkezik rendszeres megtakarítással, ezért szeretnék most arra fókuszálni, és megmutatni egy potenciális megoldást.

Nem hiszem, hogy egyedül vagyok vele, de kifejezetten nehezemre esik a kiadásaimat előre megtervezni. Telefonszámlám a kiváló példa erre. Hiába kapok róla 2 SMS-t és emailt, van, hogy megfeledkezem róla, de van, hogy szimplán nem marad rá pénzem. Az oka végtelenül egyszerű. A folyószámlán tartott pénzt nagyvonalúan kezelem, ugyanakkor a telefonszámlát nem kalkulálom bele a költségeimbe. Mindezek ellenére mégis van rendszeres befektetésem és megtakarításom.

a recept

Mivel tudom magamról, hogy nem maradna pénzem, amit hó végén félre tudok tenni, ezért beállítottam egy állandó, hónap eleji megtakarítást. Így rögtön, amint van miből befektetni és félretenni, megteszem, így a hónap további részében nem kell a kiadásaim miatt aggódnom, hisz tudom, hogy ami fontos, azt már fedeztem a hó elején.
Ha szeretnénk Magyarország pénzügyileg tudatosabb részéhez tartozni, rendszeres megtakarítással/befektetéssel rendelkezni, akkor bátran buzdítok mindenkit, hogy próbálják ki, tegyenek félre hó elején például 20 000 forintot, meglátják, ha minden jól megy, hó végén annyival gazdagabbak lesznek.
És amennyiben ezt az összeget befektetjük, nem csak vagyonunkat gyarapítjuk időről időre, hanem hozamra is szert tehetünk, miközben a rendszeres befektetés plusz előnyét is élvezzük: csökkentjük a kockázatot, miközben a hozampotenciált nem áldozzuk fel.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről