jegybanki körkép

2018-06-21

Fed, EKB, MNB – az elmúlt héten kamatdöntő ülést tartottak a számunkra legfontosabb jegybankok. Nézzük meg, hogy milyen következtetéseket vonhatunk le üzeneteikből!

A Fed március után júniusban is folytatta a kamatemelést, és a jegybankárok szerint idén összesen négyszer 25 bázispontos kamatemelés is elképzelhető, tehát szeptemberben és decemberben további kamatemelések következhetnek. A hosszú távú kamatszintet változatlanul 3% közelébe várják a Fed jegybankárai, miközben a jegybanki mérleg szűkítése (tapering) is folytatódik, tehát tovább csökken a likviditás és emelkednek a kamatok.

Az EKB legfrissebb jelzése szerint a kamatszint 2019 közepéig nem változik, a jelenleg szeptemberig futó, havi 30 milliárd eurós kötvényvásárlási programot pedig decemberig meghosszabbították, havi 15 milliárd eurós keretösszeggel. Az EKB egyelőre nem szigorít, a lejáró értékpapírokat újrabefektetik.

 

DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Mario Draghi, President, European Central Bank, Frankfurt is captured during the special address session at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

 

Az MNB kommunikációja is változott, aminek előzményeként a forint történelmi mélypontja közelébe gyengült, illetve a hazai kötvényhozamok is jelentősen emelkedtek. A legfrissebb jegybanki kommentár szerint óvatosság indokolt, és a jegybank előrejelzési horizontján (a következő 5-8 negyedévben) a jelenlegi laza monetáris politika nem tartható fenn.

mi történt a jegybanki döntéseket követően?

A Fed döntését nem követte érdemi piaci reakció (a részvényindexek, a dollár és a kötvényhozamok sem mozdultak érdemben). Az EKB döntésére gyengült az euró és csökkentek az európai kötvényhozamok (az amerikai és német hozamkülönbözet új csúcsra emelkedett). Az MNB döntését követően átmenetileg megállt a forint gyengülése, a kötvényhozamok viszont tovább emelkedtek.

forrás: Bloomberg

 

mi várható a továbbiakban?

kötvénypiac: alulsúly

A jegybanki üzenetek összességében továbbra is a kevésbé élénkítő politika irányába tett lépéseket jelentenek, csökken a világban a jegybanki likviditás, ami a kötvénypiac kilátása szempontjából változatlanul kedvezőtlen. Véleményem szerint az EKB döntését túlárazták a piacok, a német 10 éves kötvényhozam (0,36%) továbbra is „örökre” növekedés és infláció nélküli környezetet áraz. A hazai kötvények kilátása sem kedvező, amíg a konkrét jegybanki intézkedések hiányában gyengül a forint, addig az infláció emelkedését árazhatják a hazai kötvények. A forint gyengülésére rövid távon a felerősödő verbális intervenció lehet a válasz.

részvénypiac: semleges súlyozás

Az év elejéhez – többek között a kereskedelmi háború árnya miatt – képest romlott ugyan a globális növekedési kép, de a gazdasági fundamentumok továbbra is rendben vannak, a világgazdaság növekedési üteme kiegyensúlyozott. A dollárkamatok emelkedése és a dollár erősödése, valamint a likviditás szűkülése elsősorban a feltörekvők kilátását rontja, ezért alapvetően a fejlett részvénypiacokat preferálom. Értékeltség alapján a hazai részvények is egyre vonzóbbak, de a magyar piac sem tudja függetleníteni magát a feltörekvők eladási hullámaitól.

pénzpiac: felülsúly

Kedvezőbb beszállási pontokra várva a portfolióm egy részét pénzpiaci típusú befektetésekben tartom. Középtávon az euró erősödésére számítok a dollárral szemben, véleményem szerint az EKB döntését a devizapiacon is túlárazták a befektetők, és nagyon „galamb” üzenetként értelmezték a kötvényvásárlási program lezárására tett jelzést.

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről