kell félnünk a Fed-től?

2017-02-21

Az infláció gyorsul, a munkanélküliség rekordalacsony az USA-ban, a Fed így akár már márciusban újra emelheti a kamatot. Milyen piaci reakciókra számíthatunk a tovább szigorodó kamatkörnyezet láttán?
A múlt héten közzétett januári inflációs adat 2,5%-ot mutatott, de március elsején napvilágot lát a Fed célkeresztjében lévő fogyasztói árindex (Personal Consumption Expenditure), aminél a piac 2%-os növekedést vár. Mindkettő megközelíti vagy már meg is haladja a Fed 2%-os célértékét, aminek elérése az amerikai jegybank egyik célja. Mindeközben a reálgazdaság egésze is dübörög, így a munkanélküliség is lényegében a válság előtti szinten, 4,8%-on áll. Ez – a munkabérek dinamikus növekedését látva – közel lehet a teljes foglalkoztatáshoz, aminek elérése a Fed másik kiemelt célja.
Ezeket az adatokat látva, az idénre beígért három kamatemelés abszolút indokoltnak tűnik.

kell-e félniük a piacoknak?

Az álmoskönyvek szerint a kamatemelés rossz üzenet a befektetőknek. A piaci kondíciók szigorítása ugyanis például a magasabb hitelkamatokon keresztül mar bele a vállalati profitokba.
A mostani helyzet azonban (még) eltér az álmoskönyvekben írottaktól. Az amerikai jegybank ugyanis – részben a 2008-as válság mérete, részben pedig a jelenleg is meglévő (politikai) kockázatok miatt – nagyon alacsony szintről és csak nagyon lassan emeli vissza az alapkamatot. Ezt bizonyítja az alábbi ábra is, ami az elmúlt évek kamatemelési ciklusait mutatja.

Fed kamatemelési ciklusok
(forrás: K&H Alapkezelő)

Ezt támasztja alá az is, amit már egy másfél évvel korábban írt cikkemben is említettem, miszerint a Goldman Sachs megvizsgálta, hogy hogyan mozgott az amerikai S&P500 a kamatemelések hatására: amikor az amerikai hosszabb hozamok 5% alatt voltak, a piacok pozitívan reagáltak a kamatemelésekre, mivel azt még a stabil növekedés jeleként, stabilizációként értelmezték. Ez alapján a jelenlegi 2,4% körüli 10-éves amerikai hozamok mellett sem kell aggódni egy negatív reakciótól.

Összességében tehát a piacok a pénzcsapok elzárása helyett inkább a javuló gazdasági helyzet következményeként értelmezik a Fed szigorítását és így pozitív részvénypiaci reakciót várok a kamatemelésektől. Történjen a következő lépés akár már most márciusban vagy „csak” júniusban…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről