kérjük, őrizzék meg nyugalmukat!

2020-10-15

A következő hetek-hónapok különösen turbulensek lesznek a tőkepiacokon, ezért kérjük, csatolják be öveiket és őrizzék meg a nyugalmukat!

Globálisan két nagy kihívás áll a tőkepiacok előtt a következő hónapokban: az egyik az amerikai elnökválasztás, a másik a vírushelyzet. Egyik sem új, de most kezdenek igazán felpörögni az események.

Az elnökválasztás kapcsán a november 3. után még valószínűleg sokáig nem fogjuk tudni, ki marad vagy költözik be a Fehér Házba. Hosszú politikai csatározásra készülhetünk, aminek a vége egyelőre kiszámíthatatlan. (bővebben lásd kollégám cikkét).

A vírusnál pedig most megyünk be igazán a légörvénybe az esetszámok meredeken emelkednek, miközben az egészségügyi kapacitások (tesztek, elláttás, stb.) végesek. A tavaszi teljes lezárással ellentétben most a kormányok próbálják rugalmasabban nyitni-zárni a gazdaság egyes területeit, több-kevesebb sikerrel, a befektetők közben pedig árgus szemekkel figyelik az eseményeket.

Mind a vírushelyzet alakulása, mind pedig a választás körüli hosszú politikai-jogi csatározás teljesen új és ismeretlen „élmény” a piacok számára, így természetesen ide-oda fogják majd rángatni az árfolyamokat. Azt gondolom ugyanakkor, hogy január végére mindkét esetben tisztulni fog a kép. A vírus esetében látni fogjuk, hogy hogyan sikerül a második hullámot kezelni, a betegség kezelése és a tesztek terén is lesz előrelépés (pl. gyorsabb tesztelés) és talán elérhető közelségbe kerül maga a vakcina (vagy vakcinák) is, ami minden bizonnyal a végleges megoldását jelenti a mostani krízisnek. Az elnökválasztás kapcsán pedig kiderül, ki lesz az új amerikai elnök a következő négy évre. Bárki is legyen az, 2021-ben valószínűleg egy kényszerpályán kell majd mozognia, ahol a cél a gazdaság minél gyorsabb talpra állítása lesz.

Befektetéseinket tekintve érdemes most egyet hátra lépni és a következő hetekben kivárni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy meneküljünk és adjunk el mindent, hanem inkább azt, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat és tartsunk ki a – jól felépített – portfóliónk mellett. Ha pedig valaki nagyon nem szereti az ilyen izgalmakat, neki azt ajánlom, hogy csukja be a szemét és csak január végén nyissa ki újra.


1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,68  (31 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről