ketyeg az óra a Bank of Japan számára

2015-09-15

JPY_Banknotes, Banknotes of Japan, public domain, TokyoshipNem teljesített jól a japán gazdaság a második negyedévben. Ráadásul augusztusban az ország legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína, leértékelte fizetőeszközét, így az év második fele sem ígérkezik könnyűnek Japán számára. Jogosan merül fel a kérdés, hogyan reagál erre a Bank of Japan (BoJ).

 

Bár Haruhiko Kuroda, a BoJ elnöke egyelőre magabiztos a 2%-os inflációs célt illetően, a jelenleg 0,2%-on álló infláció nagyon messze áll ettől. Erre tett rá egy lapáttal a kínai jüan leértékelése augusztusban, aminek hatására egy sor ázsiai ország devizája is jelentősen gyengült, ezzel szemben a japán jen inkább erősödött. Az erős jen pedig rontja a japán exportőrök versenyképességét és dezinfláló hatású. Az már csak hab a tortán, hogy a nyersanyagárak jelentős csökkenése szintén az infláció mérséklődését segíti elő.

Azt gondolom, a japán jegybank lépéskényszerbe került és nem fogja tétlenül nézni a jen erősödését, ezért újabb, a jen gyengítését célzó monetáris lazítás várható a japán jegybanktól.

főbb ázsiai devizák idei évi teljesítménye az USA dollárral szemben (forrás: Bloomberg)
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről