K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Matti Mattila Santa ClausCsalódottak a gyerekek, mert a Mikulás (Mario Draghi – az EKB elnöke) nem hozott annyi ajándékot, mint amennyit vártak.

 

 


Pár órája lett vége az EKB kamatdöntő ülésének, illetve az azt követő sajtótájékoztatónak, amin a következőket jelentették be:
– drágább lesz betétet elhelyezni az EKB-nál (10 bázisponttal csökkent a betéti ráta, ami így -0,3%)
– hosszabb lesz a kötvényvásárlási program (2016 szeptembere helyett 2017 márciusig tart majd)
– bővítik a vásárolandó kötvények körét (államkötvények mellett önkormányzati kötvényeket is vesznek majd a jövőben)

A fent említett lazításokra számítottak a piaci résztvevők, sőt mivel nem emelték a havi kötvényvásárlások keretösszegét (a piac 25%-os emelést várt), így összességében a várakozásokhoz képest szigorúbb lett a monetáris környezet, aminek következtében az eurózóna kötvényhozamai megugrottak, az euró pedig erősödött a dollárral szemben.

Véleményem szerint azonban az eurózóna továbbra is jó kilátásokkal rendelkezik. A most és korábban életbe lépett monetáris élénkítéseknek, az olcsó eurónak, az alacsony nyersanyag- és energiaáraknak köszönhetően folytatódik majd a gazdaság kilábalása a gödörből.

Sőt, mivel arra számítok, hogy a Fed szigorítani fog (kamatot emel) két hét múlva, az ellentétes irányú monetáris politikák miatt azt várom, hogy jövőre az európai részvények túl fogják teljesíteni az amerikai társaikat.

előző cikk következő cikk