kevesebb ajándékot hozott a Mikulás

2015-12-03

Matti Mattila Santa ClausCsalódottak a gyerekek, mert a Mikulás (Mario Draghi – az EKB elnöke) nem hozott annyi ajándékot, mint amennyit vártak.

 

 


Pár órája lett vége az EKB kamatdöntő ülésének, illetve az azt követő sajtótájékoztatónak, amin a következőket jelentették be:
– drágább lesz betétet elhelyezni az EKB-nál (10 bázisponttal csökkent a betéti ráta, ami így -0,3%)
– hosszabb lesz a kötvényvásárlási program (2016 szeptembere helyett 2017 márciusig tart majd)
– bővítik a vásárolandó kötvények körét (államkötvények mellett önkormányzati kötvényeket is vesznek majd a jövőben)

A fent említett lazításokra számítottak a piaci résztvevők, sőt mivel nem emelték a havi kötvényvásárlások keretösszegét (a piac 25%-os emelést várt), így összességében a várakozásokhoz képest szigorúbb lett a monetáris környezet, aminek következtében az eurózóna kötvényhozamai megugrottak, az euró pedig erősödött a dollárral szemben.

Véleményem szerint azonban az eurózóna továbbra is jó kilátásokkal rendelkezik. A most és korábban életbe lépett monetáris élénkítéseknek, az olcsó eurónak, az alacsony nyersanyag- és energiaáraknak köszönhetően folytatódik majd a gazdaság kilábalása a gödörből.

Sőt, mivel arra számítok, hogy a Fed szigorítani fog (kamatot emel) két hét múlva, az ellentétes irányú monetáris politikák miatt azt várom, hogy jövőre az európai részvények túl fogják teljesíteni az amerikai társaikat.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről