kínai élénkítéssel éljük túl a kereskedelmi háborút?

2018-08-02

A múlt héten bejelentett élénkítő csomaggal jelezték a kínai vezetők, nem hagyják, hogy a gazdaság lassuljon.

Nehéz első féléven van túl a kínai gazdaság. A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés növekedése többször okozott negatív meglepetést a várakozásokhoz képest az első hat hónapban. A csökkenő beszerzési menedzserindexek további romlást ígérnek az makrogazdasági adatokban. A lassulás nem meglepő, hiszen a kínai gazdaságpolitika kimondott célja, hogy csökkentse az extrém szinteken lévő hitelállományt. Azonban a döntéshozók nem számítottak arra, hogy az USA extra vámokkal illeti a Kínából érkező árukat, és ezzel kezdetét veszi egy kereskedelmi háború a világ két legnagyobb gazdasága között.

 

ábra1
forrás: Bloomberg

 

A válasz nem váratott sokat magára. A kínai vezetők múlt héten bejelentették, hogy mind a költségvetés, mind a jegybank készen áll a növekedés stabilizálására. A költségvetési élénkítés adócsökkentés formájában érkezik, valamint megnövelt állampapír kibocsátásra lehet számítani, ami fedezi az infrastrukturális beruházások kiadásait. A monetáris politika pedig biztosítja a kellő likviditást a bankszektor számára, amellett, hogy korábban csökkentették a kötelező tartalékrátát.

Bár a mostani csomag nem jelent akkora lökést a gazdaságnak, mint a 2012-es vagy a 2015-ös élénkítés, arra számítok, hogy a hitelnövekedés és az infrastrukturális beruházások új lendületet kapnak. Ráadásul a Trump adminisztrációtól az sem lenne meglepő, ha egy 180 fokos fordulattal lezárnák a kereskedelmi háborút, főleg annak fényében, hogy a háttérben ismét tárgyalnak egymással a felek.

 

ábra2
forrás: Bloomberg

 

Hogyan profitálhatok ebből?

A kereskedelmi háború és a kínai gazdaság lassulása sok eszköz árára hatott negatívan. Én most az ipari fémekre fókuszálok, ahol év eleje óta kétszámjegyű mínuszok keletkeztek, túladottá téve ezeket az eszközöket. A kínai növekedés stabilizálódásával együtt, az ipari fémek visszapattanását várom. Ha ez bekövetkezik, a részvényeken belül azok a cégek járnak a legjobban, akik felszínre hozzák, majd értékesítik ezeket a fémeket, azaz a bányavállalatok. A szektorban tevékenykedő cégek az elmúlt években strukturális átalakuláson mentek keresztül, aminek következtében stabil pénzügyi mérlegszerkezetre tettek szert. A kiadásokat és a beruházásokat visszafogták, így a készpénz termelő képességük is sokat javult. Ráadásul a szektor idén alulteljesítő volt és az értékeltségi mutatók alapján sem mondható drágának, ezért jó lehetőségnek gondolom a bányavállalatok vásárlását a diverzifikált portfóliómba.

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről