korrekció a piacon – mire figyeljünk

2021-11-30

Az új vírus-variáns jelentős ingadozást hozott a piacokra. Nézzük meg, befektetőként mire érdemes figyelnünk!

A koronavírus sajnos továbbra is a mindennapjaink része és az újabb és újabb mutációk megjelenése tovább nehezíti a helyzetet. Ilyenkor természetesen az egészségügyi szempontok a legfontosabbak, de befektetési blog révén a gazdasági, piaci vonatkozásokat szeretném most megvilágítani.

Láthattuk, hogy mekkora ijedelmet hozott az új, omikron nevet kapó mutáció a tőzsdéken. Befektetőként az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha érzelmi alapon, a napi hírek, hangulatok alapján hozunk gyors és átgondolatlan döntést.

Jelenleg nagyon kevés információ áll még rendelkezésünkre az új variánsról, ezért érdemes egy nagy levegőt venni és alaposan végiggondolni a helyzetet.

Ha az új mutációnak lesz hosszútávú piaci hatása, az attól függ majd, hogy a vírus mennyivel terjed gyorsabban, mint a korábbi variánsok, mennyire okoz súlyos tüneteket és mennyire védenek tőle a már meglévő vakcinák. Ezekre a kérdésekre a következő hetekben kaphatunk választ, addig nem érdemes elhamarkodott következtetéseket levonnunk.

Ha megnézzük a vírus kirobbanása – azaz tavaly március óta – eltelt időszakot, már több nagyobb hullámon, lezáráson, újabb mutációk megjelenésén vagyunk túl és az ezek által okozott piaci korrekciók egytől egyig jó beszállási lehetőségnek bizonyultak. E mögött pedig az a többletlikviditás áll, amelyet a nagy jegybankok és a költségvetési élénkítő lépések pumpáltak és pumpálnak még mindig a gazdaságokba. Emellett a globális gazdasági növekedés jelenleg is erős, még ha kissé lassul is a dinamikája, illetve a vállalati profitok is kedvezően alakulnak.

A piaci környezet tehát továbbra is támogató, arra viszont számíthatunk, hogy a részvénypiac az infláció emelkedése és a kiszámíthatatlan vírushelyzet miatt a következő hónapokban fogékonyabb lesz a korrekciókra, mint amihez mostanában hozzászokhattunk. Ebben a helyzetben pedig még fontosabb, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntéseket. Ha befektetési portfóliónkban fokozatos lépésekkel már elértük a saját kockázatvállalási képességünknek és hajlandóságunknak megfelelő részvény-kitettséget, tartsunk ki mellette.

A piaci visszaesésekben építkezzünk, míg emelkedő piacon realizáljunk profitot, tartva a megfelelő hosszú távú arányt! Ezzel a szemlélettel pedig a piaci ingadozások már sokkal inkább lehetőséget, mintsem veszélyt fognak hordozni számunkra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,77  (13 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről